KADINA YÖNELİK EKONOMİK ŞİDDETİN İŞ YAŞAMINA YANSIMALARI: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - NARLIKAYA, ZÜLKÜF (Fırat Üniveristesi, 2019)
İnsanlık tarihi ile birlikte oluşan şiddet olgusu birçok toplumsal ve bireysel unsurdan etkilendiği için karmaşık bir yapı sergilemektedir. Bu karmaşık yapı, şiddet kavramının kolaylıkla tanımlanmasını zorlaştırmaktadır. Genel olarak şiddet; kuvvet kullanma, kötü söz söyleme veya aşağılayıcı davranışlarda bulunma şeklinde tanımlanabilmektedir Geçmişten günümüze hem gelişmiş toplumlarda, hem de az gelişmiş toplumlarda şiddet varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Şiddet; fiziksel, psikolojik (duygusal), cinsel ve ekonomik olmak üzere dört başlıkta sınıflandırılmaktadır. Çalışmanın konusunu şiddet türlerinden belki en az bilineni olan ekonomik şiddet oluşturmaktadır. Ekonomik şiddet kişilerin çalışma ve gelir sağlama özgürlüklerinin kısıtlanması, mal alışverişlerinin engellenmesi, gelirlerine el konulması ve gelir sağlamak üzere çalıştırılmaya zorlanılması gibi eylemlerden oluşmaktadır. Kadına yönelik ekonomik şiddet ise kadının isteği dışında parasal kararların eşi, ailesi veya herhangi bir kişi tarafından yönetilmesi, kadının parasına el koyulması yoluyla harçlık verilmesi veya harçlık verilmemesi, ailesinin parasal tasarruflarında kadının görüşünün alınmaması gibi durumlar olarak tanımlanmaktadır. Bu durumlara ek olarak, kadının tasarruf yapma yetkisinin olmaması, çalışmasına izin verilmemesi veya izin verilse de çalışmasının belli şartlar ile kısıtlanması da ekonomik şiddet kavramı içerisinde yer almaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada ekonomik şiddet olgusunun temeli, kadına yönelik şiddetin çeşitleri ve nedenleri, Dünya'da ve Türkiye'de kadın işgücüne katılım durumu ve şiddet gören kadınlara ait rakamlara yer verilmiştir. Çalışmada erkek ve kadın öğretmenlerin ekonomik şiddet algısı Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı kamu ve özel okullarında görev yapan öğretmenler örneklem alınarak incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı kamu ve özel okullarında görev yapan kadın ve erkek öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışmada 300 adet kadın ve 300 adet erkek olmak üzere 600 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada model kapsamında 23 ana hipotez ve 13 alt hipotez geliştirilmiş ve test edilmiştir. Ekonomik şiddet algılarına ilişkin anlamlı bir farklılığın olup olmadığını tespit etmek amacıyla değişkenler arasında t testi ve Tek yönlü (One way) Anova testi yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır.

Since phenomenon of violence forming together with history of humanity is affected from many individual and social elements, it exhibits a complex structure. This complex structure becomes difficult to easily define the concept violence. In general, violence can be defined as the use of force, the bad speech or making insulting behaviors. From the past to the present time, in both the developed societies and developing societies, violence is continuing to sustain. Violence is classified under four titles being about physic, psychology emotional) sex, and economy. The study consists of economic violence that is the least known among the sorts of violence. Economic violence consists of actions such as restricting the freedoms of people to work and provide income, impeding their product shopping, seizing their incomes, and forcing them to work for providing income. Economic violence against women is defined as the cases such as managing their monetary decisions by her husband, family, or any person without desire of woman, giving or not giving pocket-money via seizing woman's money, and not taking woman's view in monetary savings of her family. In addition to these cases, that woman does not have saving authority, that her working is not permitted or even permitted for her working, that her working is restricted under the certain also take place in the concept of economic violence. In this context, in this study, the essence of phenomenon of economic violence, the sorts and causes of violence against women, the case of participation in female labor force in the world and Turkey, and the numbers belonging to women exposed to violence were given. In the study, the perception of economic violence of the male and female teachers were examined by taking the teachers serving in public and private schools under Elazığ Directorate of National Education as sample. The universe of the study consists of the male and female teachers serving in public and private schools under Elazığ Directorate of National Education. In the study, the survey was administered to 600 people consisting 300 women and 300 men. In the study, in the scope of model, 23 main hypotheses and 13 sub hypotheses were developed and tested. In order to identify whether or not there is a significant difference regarding the perceptions of economic violence, t-test and One way Anova test on the variables, and the results were interpreted.
Reflections in working life on economic violence against women: Example of Elazığ province
Keywords: Sosyoloji; Ekonomi