İNHALASYON VE PROFOL ANESTEZİLERİNİN NÖRO MÜSKÜLER BLOK VE ANESTEZİ DERİNLİLK MONİTÖRİZASYONLARI İLE HEMODİNAMİK VE NÖROENDOKRİN YANITLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - GÜLBAYRAK, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
l.ÖZET İdeal bir genel anestezide amaç, organizmanın fizyolojisine ve metabolizmasına en az zarar verecek koşullarda, ameliyat süresince yeterli derinlikte bilinç kaybı, analjezi, arefleksi ve motor blok oluşturulmasının sağlanmasıdır. Anestezi ve cerrahi girişim vücut için stres yaratıcı niteliktedir. Çalışmamızda hemodinamik ve endokrin yanıtlarla, train of four (TOF) ve bispektral indeks (BIS) verilerinin korelasyonu incelenerek TOF ve BIS 'in etkinliğinin eş zamanlı değerlendirilmesi amaçlandı. Premedike edilmiş ASA I-II grubu 80 olgu sevofluran, izofluran, desfluran ve propofol gruplarına rastgele ayrıldı. Olguların ortalama arteriyel basıncı (MAP), kalp atım hızı (KAH), BIS ve TOF değerleri preoperatif, entübasyon sırasında ve entübasyon sonrasında 10'ar dakika aralıklarla kaydedildi. Preoperatif, cerrahi başlangıcından sonra 30. dakika ve postoperatif 24. saatlerde kan örnekleri alınarak serum glukoz, ACTH, büyüme hormonu, prolaktin, insülin ve kortizol seviyeleri ölçüldü. Veriler Kruskal-wallis, chi-square, oneway ANOVA, spearman korelasyon testleriyle değerlendirildi. Grupların demografik verileri arasında istatistiksel fark saptanmadı. Sevofluran grubunda BIS değerleri ile MAP ve KAH arasında paralel değişim saptanırken, izofluran ve desfluran grubunda benzer ilişki bulunamadı. Sevofluran grubunda ölçülen endokrin parametrelerle BIS değerleri arasında anlamlı ilişki saptandı. İzofluran grubunda ölçülen endokrin parametrelerden büyüme hormonuyla, desfluran grubunda ise Büyüme hormonu ve glukozla BIS değerleri arasında korelasyon yoktu. Diğer endokrin parametrelerle uyum vardı. TOF verileriyle MAP ve KAH arasında, üç grupta da paralellik izlenmedi. TOF verileriyle ölçülen endokrin parametreler arasında üç grupta da korelasyon saptandı.Propofol grubunda ise BIS ve TOF verileri ile MAP ve KAH arasında bir korelasyon saptanmadı. Ölçülen tüm endokrin parametreler ile BIS ve TOF verileri arasında uyum izlendi. Nöromüsküler blokaj ve anestezi derinliği saptanmasında güvenli yöntemler olan TOF ve BIS değerleri ile hemodinamik değişiklikler arasında korelasyon olmadığı görülmüştür. TOF ve BIS değerlerinin hemodinamik yanıtlar için rehber olamayacağı ancak, çalışmamızda ölçülen endokrin parametre yanıtları hakkında güvenilir bilgi verebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: bispektral indeks, train of four, endokrin yanıt, hemodinami

The aim of the ideal anesthesia is to make motor block, areflexia, analgesia and unconsciousness deep enough during operation period in the circumstances that is least harmful for the physiology and metabolism of organism. Both anaesthesia and surgery are the stress factors for body. In our study we aim to get effectiveness of train of four (TOF) and bispectral index (BIS) by evaluation the data of TOF and BIS via hemodynamic and endocrine responses. Eighty cases premedicated as ASAI-II and randomly grouped into sevoflurane, isofiurane, desflurane and propofol groups. Median arterial pressure (MAP), heart rate (HR), BIS and TOF values recorded preoperatively, during entubation and after entubation with 10 minutes interval. The blood samples collected preoperatively, 30 minutes after surgery, at postoperative 24 hours and plasma glucose, ACTH, growth hormone, prolactin, insulin and cortisole is studied. Kruskal wallis, chi-square, oneway ANOVA spearman correlation tests are used for datas analysis. There were no demographic statistical differences between groups. In the sevoflurane group parallel correlation obtained between BIS values and MAP, HR, however that correlation not obtained in isofiurane and desflurane groups. There were statistically significant relationship between endocrine parameters and BIS values in sevoflurane group. In isofiurane group there were no correlation between growth hormone and BIS values. In desflurane group there were no correlation between growth hormone, glucose and BIS values. On the other hand the other parameters are correlated in both groups. No correlation seen between TOF datas and MAP, HR in three groups. Correlations were obtained between TOF datas and endocrine parameters in three groups. In the propofol group there were nocorrelation between BIS, TOF values and MAP, HR. The relation is obtained between all endocrine parameters and BIS, TOF datas. There were no correlation between hemodynamic changes and TOF. BIS values which are safe methods for detection of neuromuscular blockage and deepness of anesthesy. As a conclusion both TOF and BIS values will not be certain guides for hemodynamic responses, however, we think that they give safe information about endocrine responses. Key words: bispectral index, train of four, endocrine responses, hemodynamic
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation