JUGULER VENLERİN BAĞLANMASI SONUCU GELİŞEN ARTMIŞ KAFA İÇİ BASINCINDA İŞİTSEL BEYİN SAPI ODYOMETRİSİ VE BEYİN SAPINDAKİ HİSTOPATOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER - HANÇER, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1997)
GİRİŞ VE AMAÇ Boyun diseksiyonlarında internal juguler ven (İJV) tek veya iki taraflı bağlanabilmekte ve bunun sonucunda çeşitli derecelerde kafa içi basınç artışı meydana gelebilmektedir. Çalışmamızda bu yolla meydana gelen artmış kafa içi basıncında beyin sapı işitsel yollarında etkilenme olup olmadığı işitsel beyin sapı cevap odiyometrisi (Brainstem Evoked Response Audiometry, BERA) ile araştırılmıştır. Ayrıca BERA' da meydana gelen değişikliklerin histopatolojik değişiklikler ile uyumlu olup olmadığı incelenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmaya 30 adet erkek albino rat alındı ve üç grup oluşturuldu. "I.Grup: Tek taraflı EJV i bağlanması düşünülen grup (10 rat). 2.Grup: iki taraflı EJV leri bağlanması düşünülen grup (10 rat). 3.Grup: EJV veya venleri bağlanması düşünülmeyen kontrol grubu (10 rat). Herhangi bir işlem yapmadan önce 1., 2. ve 3. grubun 90 dB SPL klik stimulus ile 10 pps' te BERA kayıtları normatif değer oluşturmak üzere ayrı ayrı alındı. 1. grubun tek taraflı EJV i, 2. grubun ise iki taraflı EJV leri bağlandıktan sonra 6. saat, 24. saat ve 1. hafta sonunda BERA kayıtları yenilendi. Önce bağımsız olarak 1. ve 2. grubun preoperatif ve postoperatif BERA değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Daha sonra 1. ve 2. grubun postoperatif aynı saatlere uyan BERA değerleri birbirleri ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. 1. hafta sonunda 1., 2. ve 3. grupların beyin ve beyin sapları birlikte çıkarılarak, beynin hipokampus seviyesinden vertikal, beyin sapından horizontal olmak üzere 2 bölgeden kesit alındı ve histopatolojik olarak incelendi. Her üç grubun histopatolojik bulguları birbirleri ile karşılaştırıldı. 74BULGULAR BERA' da, hem tek taraflı EJV i bağlanan grupta hem de iki taraflı EJV leri bağlanan grupta postoperatif dönemde, V. dalga absolü latensisi ile lll-V ve l-V İPL' terinde istatistiksel olarak anlamlı bir uzama tespit edildi. Histopatolojik olarak beyin ve beyin sapından geçen kesitlerde iki taraflı juguler venleri bağlanan grupta daha belirgin olmak üzere normal hücre sayılarında azalma, dejenere veya nekrotik ve ödemli hücre sayılarında artış olduğu bulundu. SONUÇ BERA ve histopatolojik bulgularımız, juguler venlerin bağlanması sonucu gelişen artmış kafa içi basıncı ve beyin ödeminden, beyin sapı afferent işitsel yollarının daha çok üst merkezlerinin etkilendiğini ve bu değişikliklerin aynı zamanda iskemiye de bağlı olabileceğini düşündürmektedir. 75
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)