Endometriyum Kanserli Olgularda Miyometrial İnvazyon, Servikal ve Adneksiyal Yayılımın Değerlendirilmesinde Transvajinal Ultrasonografinin Etkinliği - Akyol, Alpaslan; Yavuzkır, Seyda (My University, 2020)
Amaç: Endometriyum kanserli olgularda miyometriyal infiltrasyon derinliği, servikal ve adneksiyalyayılımın değerlendirilmesinde transvajinal ultrasonografinin (TVUS) pre-operatif tanısal etkinliğinideğerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler: Endometriyal kanser tanısı alan 42 hastanın verileri retrospektif olarakdeğerlendirildi. TVUS cerrahi öncesindeki 7 günlük dönemde rutin pre-operatif değerlendirmenin birparçası olarak tüm olgulara yapıldı. Tüm hastalara total abdominal histerektomi, bilateral salpingoooferektomive rutin cerrahi evreleme yapıldı. Miyometrial invazyon, servikal ve adneksiyal tutulumtransvajinal ultrasonografi ile değerlendirildi. Miyometrial invazyon derinliğine göre hastalar <%50 ve%?50 invazyon olarak iki gruba ayrıldı. TVUS bulguları ile final histo-patolojik bulgular karşılaştırıldı.Bulgular: Pre-operatif ultrasonografinin <%50 miyometriyal invazyon derinliğini değerlendirmedekiduyarlılığı, özgüllüğü, pozitif prediktif değeri (PPD), negatif prediktif değeri (NPD) sırasıyla %82, %71,%85, %67 iken, ?%50 miyometriyal invazyonu değerlendirme oranları sırasıyla %71, %82, %67 ve%85 idi. Servikal yayılımı değerlendirmedeki duyarlılığı, özgüllüğü, PPD, NPD'i sırasıyla %60, %89,%42, %94 idi. Adneksiyal tutulumu değerlendirmedeki etkinliği ise sırasıyla %67, %86, %44 ve %93idi. TVUS’un <%50 miyometriyal invazyonu saptamadaki duyarlılığı servikal yayılımı saptamadakiduyarlılıktan anlamlı olarak daha fazlaydı (P=0.04).Sonuç: TVUS endometriyum kanserinde miyometriyal invazyonun değerlendirilmesinde güvenilir biryöntem iken, servikal ve adneksiyal yayılımın değerlendirilmesinde daha düşük bir duyarlılığasahiptir. Ultrasonografide görüntü kalitesi ve rezolüsyonu arttıkça tanısal duyarlılığı daha daartacaktır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Onkoloji