DETERMİNATİON OF ANTİMİCROBİAL PROPERTİES OF SOME FRESHWATER ALGAE - SAPMAZ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Algler, içerdikleri birçok metabolitler sayesinde tarımda, kozmetikte, tıpta, sanayide ve daha birçok alanda kullanım olanakları bulunan organizmalardır. İlimiz su kaynakları birçok alg türüne ev sahipliği yapmakla beraber bu alglerin içeriklerine yönelik çalışmalar sınırlı ve alglerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar ise yok denecek kadar azdır. Bu çalışma ile ilimizdeki akarsular ve sulama kanallarında bulunan; Ulothrix zonata, Fontinalis antipyretica ve Spirogyra gracilis alg türleri toplanarak iki yöntem ve farklı çözücüler kullnılarak 18 farklı ekstrakt oluşturulmuştur. Oluşturulan ekstraktların; insan sağlığı ve gıda güvenliği bakımından ön plana çıkan bazı mikroorganizma gruplarına (Clostridium perfringens (ATCC 13124), Enterococcus fecalis (ATCC 29212), Escherichia coli (ATCC 25922) ve E. coli O157:H7 (ATCC 35150), Listeria monocytogenes (RSKK 02028), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Streptococcus agalactiae (ATCC 13813)) karşı antimikrobiyal etkileri disk difüzyon yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde; her bir alg türünün, ekstrakt elde ediliş yönteminin ve kullanılan çözücü tipinin antimikrobiyal özellik üzerine etkili olduğu görülmüştür. Özellikle Soxhlet cihazı kullanılarak (B Yöntemi) elde edilen ekstraktların seçilen mikroorganizmalar üzerine daha fazla antimikrobiyal etki gösterdiği, bu yöntemde de çözücü olarak eterin kullanıldığı ekstraktlarda antimikrobiyal etkinin fazla olduğu görülüştür.

Algae are organisms that can be used in agriculture, cosmetics, medicine, industry and many other areas thanks to the many metabolites they contain. Although the water resources of our city are home to many algae species, studies on the contents of these algae are limited and studies on the economy of algae are almost non-existent. With this study, the rivers and irrigation channels in our province; Ulothrix zonata, Fontinalis antipyretica and Spirogyra gracilis algae species were collected and 18 different extracts were created by using two methods and different solvents. The extracted extracts; Some microorganisms that stand out in terms of human health and food safety (Clostridium perfringens (ATCC 13124), Enterococcus fecalis (ATCC 29212), Escherichia coli (ATCC 25922) and E. coli O157:H7 (ATCC 35150), Listeria monocytogenes (RSKK) 02028), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Streptococcus agalactiae (ATCC 13813)) were investigated by disc diffusion method. As a result of the results obtained; It was observed that each algae species, extraction method and solvent type were effective on antimicrobial properties. It was observed that the extracts obtained using the Soxhlet device (Method B) showed more antimicrobial effect on the selected microorganisms, and the antimicrobial effect was higher in the extracts in which ether was used as a solvent in this method.
Bazı tatlı su alglerinin antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi
Keywords: Biyoteknoloji