Endüstriyel Pazarda Uzun Vadeli İlişki Yönelimi İle Alternatif Tedarikçilerin Çekiciliği Arasında Tedarikçi Değiştirme Maliyetinin Aracı Rolü - Halifeoğlu, Melike (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı gıda ve içecek ürünleri sektöründeki imalatçı işletmelerin uzun vadeli ilişki yönelimleri ile alternatif tedarikçilerinin çekiciliği arasında tedarikçi değiştirme maliyetinin aracı rolünü incelemektir. Araştırmada sunulan model önerisine ilişkin bir çalışmaya rastlanmamıştır. Araştırma Elazığ ilindeki 184 imalatçı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri anket tekniğiyle ve yapılandırılmış anket formu kullanılarak yüzyüze toplanmıştır. Toplanan verilerin analizlerinde betimleyici istatistikler çıkarılmış, normallik testi, pearson korelasyon analizi, güvenirlik analizi yapılmıştır. Hipotezler iki aşamalı yapısal eşitlik modellemesiyle analiz edilmiş ve bootstrap yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre uzun vadeli ilişki yönelimi; tedarikçi değiştirme maliyetiyle pozitif yönde ve alternatif tedarikçilerin çekiciliği ile negatif yönde ilişki göstermiştir. Yapısal eşitlik modellemesine göre, gıda ve içecek ürünleri sektöründeki imalatçı işletmelerde tedarikçi değiştirme maliyetinin uzun vadeli ilişki yönelimi ile alternatif tedarikçilerin çekiciliği arasında kısmi aracı rolü olduğu belirlenmiştir. Bootstrap yöntemi de bu sonucu desteklemiştir. Sonuç itibariyle, gıda ve içecek ürünleri imalatçılarının uzun vadeli ilişki yönelimi arttıkça tedarikçi değiştirme maliyetleri artmakta ve bu artış dolaylı olarak alternatif tedarikçilerin çekiciliğini azaltmaktadır. Buna ek olarak uzun vadeli ilişki yöneliminin artması doğrudan da alternatif tedarikçilerin çekiciliğini azaltmaktadır.
Keywords: Endüstriyel Pazar; Tedarikçi Değiştirme Maliyeti; Alternatif Tedarikçilerin Çekiciliği; Uzun Vadeli İlişki Yönelimi