XII-XV. YÜZYILLARDA ANADOLU'DA MUSİKİ VE EĞLENCE KÜLTÜRÜ - TÜRK, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Tarih boyunca müzik, insanların duydukları; hüzün, korku, endişe gibi duygularını unutturup, dinlenmeleri, farklı duygular yaşayabilmeleri, eğlenmeleri için bir araç olmuştur. Müziğin, insanı dinlendirirken, bir yandan da ruhen ve bedenen tedavi edici etkileri de zamanla gün yüzüne çıkmıştır. Türkler, Orta Asya'dan Anadolu'ya yurt kurmalarına kadar geçen zamanda, müzik ve eğlence ile iç içe olmuştur. Hunlardan itibaren, müzik eğlencenin biri unsuru olmaktan öteye geçip, sanat dalı olarak da büyük ilerlemeler göstermiştir. Türkler, İslamiyetten sonra Arap ve Fars kültürünün de etkileriyle, müzik ve eğlence kültürlerini zenginleştirmişlerdir. XII. ve XV. Yüzyıllar yalnız siyasi değil, sosyo-kültürel açıdan da Anadolu tarihi için önemli dönemlerdir. Gerek Anadolu Selçuklu gerekse sonrasında gelen Osmanlılar, Anadolu'yu siyasi, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda, önde tutmayı başarmış devletlerdir ve bu devletleri kuran Türkler, eğlenmeyi, gülmeyi, kutlamaları oldukça coşkulu yaşamış, bu coşkularına eşlik etmesi için de en büyük aracı olarak müziği ve eğlence öğelerini kullanmışladır. Soylu kesimden halk kesimine kadar eğlencenin büyüklüğü, ve şaşası onu düzenleyenin de gücünü temsil ettiğinden, eğlence sektörü oldukça önemli bir etkinlikti. Bu sektörde çalışanlar, ister mektepli, ister alaylı olsun, amaç, müzik için farklılık ve güzellikler sunmaktı. Milletlerin, eğlenme şekilleri ve eğlenmeye bakış açıları, bunun için kullandığı müzik ve oyunlar, bir nevi o milletin kültürel karakterini oluşturmaktadır. Kaldı ki, Anadolu'da ortak eğlence öğelerinin yanı sıra, yöreden yöreye farklılık gösteren eğlence ve müzik tarzları da, zengin bir milli kültürün ve kültür karmasının göstergesidir. Anahtar Kelimeler: Müzik, Anadolu, Türkler, Eğlence, Kültür,

During history, music that humans hear about was being an implement for resting, living different emotions and entertainment instead of causing to forget emotions such sadness, scarer, anxious. While music is resting human on the other hand carporally have gone out to face the day in time. Turks have been familiar with music and entertainment untilthey settled in from middle Asia to Anatolia. From Hunson music has been overreaching a part of entertainment and also it has made great progresses as a branch of craft. After Islam with the effect of Arabic and Persia's culture, Turks had enrcihed music and cultures of entertainment. XII. and XV. Centuries are important ages not only politic but also in terms socia-cultural for Anatolian history. Both Anatolian Seljuk and Ottomans were states that to keep ahead Anatolian by political, social, cultural and craft field and Turks, that were founded these states had lived the entertainment, laught, celebrations quite enthusiasm and they had used music and amusements items the greatest implement to accompany for these entertainments. Frrom aristocracy to community entertainment size was a quite important activity for sake of the greatness of entertainment, and the was represent the power of organizer. The worker in this sector's a,m was present difference and beauty for music, not only they were scholar but also they were military . The nationsentertainment forms and the view point to the entertainment, the music and performences that were used for them are created a kind of this nations cultural character. Morever in Anatolian besides common forms of entertainmet, the entertainment music styles taht is indicate difference between from region to region are indicator of a rich national culture and a concept of culture. Keywords: Music, Anatolian, Turks, Entertainment, Culture
In XII -XV. centruies the music and entertainment cultrure i?n Anatolian
Keywords: Tarih