OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN DEĞERLER EĞİTİMİYLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ - Kuloğlu, Ayşenur; Yasar, Zeynep; Özer, Merve (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitiminde değerler eğitimi ile ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Elazığ’da 2018-2019 öğrenim yılında, resmî okullarda görev yapan 48 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin okul öncesi dönemde değerler eğitimine çok önem verdiklerini ve bu eğitimin bireye ve topluma katkı sağlayacağını belirtmişlerdir. Bununla birlikte öğretmenler sevgi, sorumluluk gibi değerleri kazandırmakta zorlanmadıkları ancak sabır, saygı gibi değerleri kazandırmakta zorlandıklarını belirtmişlerdir. Aynı zamanda değerler eğitimi sürecinin daha iyi olabilmesi adına drama, hikâye gibi çeşitli etkinlikler yaptıklarını ifade etmişlerdir. Değerler eğitiminin daha etkili olması için aile katılım çalışmalarına daha çok yer verilmesi gerektiğini ve ailelere değerler eğitimi ile ilgili seminer verilmesinin yararlı olacağını ileri sürmüşlerdir. Çalışma sonuçlarına göre, okul öncesi öğretmenlerine ve ailelere değerler eğitiminin içeriğinin tam olarak neleri kapsadığına dair eğitimler verilebilir. Öğretmenler; yaptıkları veli toplantılarında düzenli olarak ailelere öğrencilerde kalıcı hâle gelen ve gelmeyen değer kavramları ile ilgili geribildirimlerde bulunarak, aileyi de her daim sürecin içinde tutması faydalı olabilir.
Keywords: Okul öncesi eğitim; okul öncesi öğretmenliği; değerler eğitimi