ENTREPRENEURIAL ENVIRONMENT AND ITS IMPACT ON THE DEVELOPMENT OF HUMAN RESOURCES STRATEGIES: FIELD STUDY IN (NAWROZ UNIVERSITY) - IBRAHIM, REWAR OBAYED IBRAHIM (Fırat Üniveristesi, 2021)
Girişimcilik, özellikle iş ortamındaki değişimin hızlanması ve kurumlar arası rekabetin yoğunlaşmasıyla birlikte önemli bir konudur. Bu konu, kuruluşun rekabete uyum sağlaması ve gereksinimleri değiştirmesi için temel seçeneklerden biri olarak giderek daha önemli hale gelmiştir. Girişimcilik küresel ekonomide de hayati bir rol oynamaktadır. Bireylere ve topluma karşı sosyal sorumluluk kavramı olan ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesindeki rollerini harekete geçirmek için iş fırsatları sağlayarak ve getirileri artırarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunan etkili yerel iş organizasyonları kurarak en önemli ekonomik büyüme motorlarından biri olmaktadır. Araştırma, girişimcilik kavramı, özellikleri, motivasyonları ve işlevleri ile insan kaynakları stratejilerinin ve boyutlarının iyileştirilmesi ve kuruluşun gücünü içermektedir. İnsan kaynakları stratejileri kavramına, boyutlarına ve alanlarına ek olarak, bu stratejileri teşvik etmede lider kuruluşların rolleri de araştırılmıştır. Girişimcilik, neredeyse sıfırdan bir şey bulma becerisidir ve bir iş kurma veya eskisi yerine yeni bir organizasyon yaratma yeteneğidir. Kolay bir şey değildir çünkü çoğu kuruluş, çevreye ulaşmanın temeli olan gerekli girişimcilik faaliyetlerine ilişkin bilgi eksikliği nedeniyle başarısız olabilmektedir. Nitekim araştırmacının mevcut araştırmanın konusu ile ilgili fikri, insan kaynakları için uygun stratejilerin belirlenebileceği öncü ortamın tanımlanması ve araştırmacının Duhok Valiliğindeki özel üniversitelerden (Nevruz Üniversitesi) birinin çalışanlarından biri olması nedeniyle araştırma popülasyonu olarak Nevruz Üniversitesi ve ona bağlı birimler olarak belirlenmiştir. Araştırma anketi Nevruz Üniversitesi fakültelerinde 130 kişilik bir öğretim kadrosu örneklemine dağıtılmış ve geçerli 100 tamamlanmış anket analiz edilerek sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın temel sorusu olan "girişimcilik ortamının boyutları, insan kaynakları departmanı içinde izlenmesi gereken stratejilerin belirlenmesini etkiler mi?" güçlü bir yönetimin var olduğu bir dizi varsayım aracılığıyla formüle edilmeye çalışılmıştır. Temel soruya ilişkin alt değişkenler de bir başka ifade ile girişimcilik ortamı ile insan kaynakları stratejilerinin her bir boyutu arasındaki ilişki ve etki de araştırılmıştır. Araştırmada elde edilen bir takım önemli sonuçlar aşağıda özetlenmiştir: 1. Girişimci ortam, insan kaynakları stratejilerinin boyutları üzerinde bireysel ve toplu olarak anlamlı bir etkiye sahiptir. 2. Araştırma değişkenleri ve ikincil boyutları arasında fakülteler bazında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. 3. Araştırmacı, girişimcilik ortamının boyutlarının, insan kaynakları stratejileri (yaratıcılık, yenilikçilik, mükemmellik, risk) ve diğer boyutlar üzerinde değişkenlik gösterdiğini ve yüksek bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonucunca fakültelerin girişimcilik ortamına ve insan kaynakları stratejilerinde mükemmelliğe ulaşmak konusunda öğretim kadrosu için mevcut olan yaratıcılığın ve mükemmelliğin değerini dikkate almaları gerektiği gibi bir dizi öneri sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Strateji, İnsan Kaynakları, Girişimcilik Ortamı, İnsan Kaynakları Stratejileri

Entrepreneurship is an important topic, especially with the acceleration of change in the business environment and the intensification of competition between organizations. This issue has become increasingly important as one of the essential options for the organization to adapt to competition and change requirements. Entrepreneurship plays a vital role in the global economy. It is one of the most important economic growth engines by establishing effective local business organizations that contribute to regional development by providing job opportunities and increasing returns to activate their role in promoting economic development the concept of social responsibility towards individuals and society. The research included the concept of entrepreneurship, its characteristics, motivations and functions, improvement of human resource strategies and dimensions, and the organization's strength. In addition to the concept, dimensions, and areas of human resource strategies, leading organizations' roles in promoting those strategies. Entrepreneurship is the ability to find something from almost nothing and is the ability to start a business or create a new organization instead of the old one. It is not an easy thing because most organizations may fail in this through a lack of knowledge of the necessary entrepreneurial activities that are the basis for achieving the entrepreneurial environment. Hence, the researcher's idea about the current study's subject came by defining the pioneering environment through which appropriate strategies for human resources can be determined. Considering the researcher to be one of the employees of one of the private universities in the Duhok Governorate (Nawroz University), it was chosen as a community for the study and the colleges affiliated with it a sample for the current study. The questionnaire was distributed to (130) to a sample of teaching staff, and (100) completed questionnaires were received for the analysis, within the faculties of Nawroz University as an attempt to find some answers to the problem of the study, according to which (does the dimensions of the entrepreneurial environment affect the determination of the strategies that must be followed within the human resources department), and the study problem was formulated from through a set of assumptions, the most important of which is (that there are a strong correlation and influence between the entrepreneurial environment and each dimension of human resource strategies). Moreover, through the distribution of the questionnaires, a set of results were obtained, the most important of which are: 1. The entrepreneurial environment has a clear impact on the dimensions of human resources strategies individually and collectively. 2. There is a discrepancy between the study sample from the colleges about the study variables and their secondary dimensions. 3. The researcher found that the entrepreneurial environment's dimensions have variation and high impact on human resources strategies (creativity, innovation, excellence, risk) and followed by other dimensions. The study concluded with a set of recommendations, including that the study's faculties must consider the value of creativity and excellence available to the teaching staff when desiring to achieve the entrepreneurial environment's concepts and excel in human resources strategies. Keywords: Entrepreneurship, Strategy, Human Resources, Entrepreneurial Environment, Human Resources Strategies
Girişimcilik ortamı ve insan kaynakları stratejilerinin geliştirilmesine etkisi: (Nawroz Üniversitesi) alan çalışması
Keywords: İşletme