Saccharomyces cerevisiae’de Karbon Tetraklorür (CCl4) ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Karşı Karanfil (Syzygium aromaticum L.) Ekstraktının Koruyucu Etkilerinin Glutatyon, Malondialdehit ve Total Protein Düzeyleri ile Araştırılması - Beyaz, Seda (My University, 2022)
Bitkisel ilaçların sağlık alanında kullanımları oldukça önemli yere sahiptir. Biyoaktif bileşenler bakımından zengin bir tür olan karanfil bitkisinin (Syzygium aromaticum L.) antihipertansif, antiaterojenik, antiinflamatuar, antifungal, antiviral, antimikrobiyal gibi birçok özellikleri bulunmaktadır. Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae (S. cerevisiae)’de karbon tetraklorür (CCl4)’ün neden olduğu oksidatif hasara karşı karanfil bitki ekstraktının (Syzygium aromaticum L.) antiinflamatuar ve antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Bu çalışmada 4 grup oluşturulmuştur. Çalışma grupları: (i) Kontrol Grubu: Sadece maya ekilen grup; (ii) CCl4 Grubu: CCl4 (10 mM) verilen grup; (iii) Karanfil Grubu: Karanfil ekstraktı (% 10) verilen grup; (iv) Karanfil + CCl4 Grubu: Karanfil ekstraktı (% 10) + CCl4 (10 mM) verilen grup. S. cerevisiae kültürleri 1, 3, 5 ve 24 saat boyunca 30 °C'de geliştirildi. Antioksidan aktiviteleri glutatyon (GSH) analizi ile gerçekleştirilirken lipit peroksidasyonu ise malondialdehit (MDA) analizi ile spektrofotometrede ölçümleri gerçekleştirilmiştir. S. cerevisiae kültürlerinin 1, 3, 5 ve 24 saat dilimlerindeki hücre gelişimleri spektrofotometre ile ölçülmüştür. Total protein yoğunlukları SDS-PAGE elektroforezi ve Bradford yöntemi ile belirlendi. Sonuçlara göre; CCl4 grubu ile kıyaslandığında GSH seviyeleri (24 saat), hücre gelişimi (1, 3, 5 ve 24 saat) ve total protein sentezi karanfil gruplarında artarken, MDA seviyeleri (24 saat) ise azalış göstermiştir. Karanfil bitkisinin güçlü biyoaktif kimyasal bileşenleri sayesinde S. cerevisiae kültüründe CCl4 kaynaklı oksidatif stresi azaltarak hücre büyümesini ve total protein sentezini teşvik edici etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Karanfil ekstraktı oksidatif stresle ilişkili hastalıkların tedavisinde bir potansiyel taşıyabilir ancak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Total protein; Antiinflamatuar; Saccharomyces cerevisiae; karanfil; glutatyon