Alkol ve Madde Bağımlılığı Olan Bireylerin Dürtüsellik, Saldırganlık ve Depresyon Düzeyleri: Karşılaştırmalı Kesitsel Araştırma - Kılıç, Kübra; Uzun, Hasan (My University, 2025)
Amaç: Bu araştırmanın ilk amacını Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM)’de tedavi gören alkol madde bağımlısı bireylerin dürtüsellik, saldırganlık ve depresyon düzeyle rini incelemektir. İkinci amaç alkol-madde bağımlılığı olan ve olmayan gruplar arasındaki farklılığı hedef parametreler üzerinden belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Alkol-madde bağımlılarında Samba tedavi progra mının etkileri yarı deneysel modellerden olan ön test son test deseni; alkol madde bağımlılığı (deney grubu) olan ve olmayan (kontrol grubu) katılımcıların arasında farklılığı belirlemek için nedensel karşılaştırma de seni araştırmanın yöntemini oluşturmuştur. Araştırma örneklemi Elazığ ilinde bulunan bir devlet hastanesinin AMATEM servisinde yatış alan seç kisiz yöntemle belirlenen 294 alkol-madde bağımlısı ve alkol-madde ba ğımlılığı olmayıp seçkisiz yöntemle belirlenen 236 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veriler deney grubu için Sigara, Alkol, Madde Bağımlılığı Te davi Programı tedavi uygulamasının öncesinde ve sonrasında olmak üzere 2 farklı zamanda; kontrol grubu için ise sadece son test değerlendirmesi yapı lacak şekilde yüz yüze ve araştırmacı tarafından toplanmıştır. Araştırmanın ölçüm araçları olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Barrat Dürtüsellik Ölçeği”, “Buss-Pery Saldırganlık Ölçeği”, “Zung Depresyon Ölçeği” kullanılmıştır. İstatistiksel analiz olarak deney grubu verilerini değerlendirmek için Eşleşti rilmiş Örneklem t-testi, gruplar arası farklılığı değerlendirmek için ise Ba ğımsız Örneklem t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada gruplar arası dürtüsellik ve depresyon parametrelerinde anlamlı farklılık tespit edilirken, saldırganlık değerlerinde anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Ayrıca deney gru bunda tedavi programının ardından dürtüsellik, saldırganlık ve depresyon dü zeylerinde anlamlı farklılık oluşmamıştır. Sonuç: Alkol-madde bağımlılığının dürtüsellik ve depresyon seviyelerini olumsuz yönde etkilediği anlaşılmakta dır. Ayrıca bağımlı bireylerin aldıkları tedavi eğitimi sonunda dürtüsellik, sal dırganlık ve depresyon seviyelerinde anlamlı değişimler oluşmamıştır.
Keywords: Depresyon; saldırganlık; dürtüsellik; Alkol madde bağımlılığı