Japon bıldırcını yumurtalarında bazı dış ve iç kalite özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar - Metin, Mahiye Özçelik (My University, 2002)
: Bu çalışma, bıldırcın yumurtalarında bazı dış ve iç kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada materyal olarak 250 bıldırcın yumurtası kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, yumurta ağırlığı ile özgül ağırlık arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyon saptanmıştır. Hem yumurta ağırlığı hem de özgül ağırlık, kabuk ağırlığı ve kabuk kalınlığı ile pozitif ilişkili bulunmuştur. Bu sonuçlar, yumurta ağırlığı ve özgül ağırlığın kabuk kalitesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir, incelenen iç kalite özelliklerinden sarı yüksekliği, ak yüksekliği ve haugh birimi arasında pozitif ve istatistiki olarak önemli (p<0.001) korelasyonlar tespit edilmiştir. Yumurta ağırlığı arttıkça ak oranında artış; sarı oranı ve kabuk oranında ise azalma görülmüştür. Şekil indeksi, incelenen kabuk kalitesini ve iç kaliteyi belirleyici hiçbir özellik ile önemli düzeyde ilişkili bulunmamıştır.
Keywords: Yumurta kalitesi; korelasyon; yumurta ağırlığı; bıldırcın; yumurta sarısı; yumurta kabuğu kalitesi; yumurta albumini