YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ SÜBVANSİYONU VE VERGİLENDİRİLMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Kavaz, Ismaıl; İspir, Oğuzhan (My University, 2024)
Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında potan- siyel kaynakların verimli bir şekilde kullanılması amacıyla belirlenen ulusal politika ve stratejiler doğrultusunda çeşitli vergi ve teşvik mekanizma- ları uygulanmaktadır. Söz konusu düzenlemeler damga, gelir, kurumlar, katma değer, gümrük ve özel tüketim vergileri gibi vergilendirme alanları ile sabit fiyat garantisi, yerli katkı ilavesi, lisans ücretinden muafiyet, ihale yöntemi ve yatırım teşvikleri gibi başlıkları içermektedir. Bu düzen- lemelerin amacı, yenilenebilir enerji sektöründe- ki faaliyetlerin ekonomik olarak teşvik edilmesi ve temiz enerji üretiminin desteklenmesidir. Bu çalışmada yenilenebilir enerji üretimini artırma- ya yönelik uygulanan teşvik, vergi indirimi ve sübvansiyon gibi kamu politikalarının incelen- mesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında uygulanan teşvikler ve yasal düzenlemelerin daha etkin olmaları ge- rektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, yenilenebilir enerji sektörün desteklenmesi için spesifik bir yasal destek sisteminin oluşturulması ve ilgili mevzuatın daha anlaşılır hale getirilmesi gerek- mektedir. Böylece Türkiye, enerji arz güvenliğinin artırılması yoluyla ekonomik faydalar sağlama ve temiz enerji üretimin yaygınlaşmasıyla çevre- sel sürdürülebilirliğin desteklemesi bakımından ciddi ilerlemeler kaydedebilecektir.
Keywords: Sübvansiyonlar; Yenilenebilir Enerji; Teşvikler; Vergi İndirimleri