PAMUKLU TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDAKİ RENGİN FOTO-FENTON PROSESİYLE GİDERİMİ - DEMİRCİ, CERRAH (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışma fenton ve foto-fenton sistemleri kullanılarak indigo boyası kullanan tekstilatıksuyundan renk ve KOİ, TOK ve AKM giderimini incelemek için yapılmıştır. Tüm deneylerlaboratuar ölçekli sistemde gerçekleştirilmiştir. İlk pH, reaksiyon süresi gibi farklı reaksiyonparametrelerinin etkileri ve indigo kot boyası atıksuyunun oksidasyonu üzerinde Fe+2 ve H2O2konsantrasyonlarının etkisi tayin edilmiştir. Etkili sistem şartları Fe/H2O2 oranı 1/13 ve pH 2,8olarak bulunmuştur. Fenton ve foto-fenton sistemleri için en uygun karıştırma süreleri sırasıyla120 ve 60 dakika olarak bulunmuştur. Fenton ve foto-fenton sistemleri giderme verimlilikleriarasında bir kıyaslama yapılmıştır. Foto-fenton sistemleri ile TOK, KOİ ve renk giderimiyaklaşık olarak sırasıyla yüzde olarak 61,49-73,95, 91-98,48 ve 99,35-99,90 elde edilmiştir.Fenton sistemiyle yaklaşık olarak TOK' un %55,86-69,42, KOİ' nin %87,04-91,84 ve rengin%97,26-99,23'ü giderilmiştir. AKM her iki sistem de etkili bir şekilde giderilmiştir. Her ikisistemin çıkış suyundaki TDS ve sülfat konsantrasyonları artmıştır.Anahtar kelimeler: Fenton; foto-fenton; renk verimi; indigo; tekstil endüstrisi; atıksu.VI
Color removal of cotton textile industry wastewater by photo-fenton process
Keywords: Çevre Mühendisliği