KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE DEĞİŞEN GELENEKSEL TÜRK AİLE YAPISININ TELEVİZYON DİZİLERİNDEKİ TEMSİLİ - Elitaş, Türker; Keskin, Savaş (My University, 2016)
İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan toplumlar arası bağıntılılık, yerküre üzerindeki toplumsal süreçlerin birbirine eklemlenmesine ve ağ toplumlarının oluşmasına neden olmuştur. Merkezi odakların küresel ölçekteki yayılım hızının oldukça arttığı ve yeni homojen toplumsal formların küresel-kolektif gücünün, özgün heterojen toplumsal formları silikleştirdiği küreselleşme sürecine dair yaklaşımlar, sürecin toplumsal sistemler üzerindeki dönüştürücü etkisinde yoğunlaşmıştır. Farklı boyutlarda incelenen küreselleşmenin kültürel boyutu, geleneksel lokal kültürün üretimi ve aktarımını yavaşlatmış, yeni küresel kültür kodlarının yayılımını hızlandırmıştır. Bu bağlamda incelendiğinde küreselleşmenin kültürel boyutunun geleneksel Türk aile yapısını da değişime uğrattığı ve küresel kodlarla örüntülenmiş aile yapılarının ortaya çıktığı görülmektedir. Bu çalışmada küreselleşmenin kültürel boyutunun geleneksel Türk aile yapısını nasıl bir dönüşüme uğrattığı, Seksenler ve Bir Erkek Bir Kadın İki Çocuk dizilerindeki temsiller üzerinden açıklanmıştır. Dizilerin kurgusal anlatı öğeleriyle inşa ettiği gerçekliğin toplumsal gerçeklikle olan bağı, konunun farklı bir perspektiften incelenmesine olanak sağlamaktadır.
Keywords: Tarih; Kültürel Çalışmalar; Sosyoloji; Aile Çalışmaları