YALIN YÖNETİM VE BİR SAĞLIK KURUMUNDA DEĞER AKIŞ HARİTALAMA ÖRNEĞİ - Tanyıldızı, İrem; Demir, Özcan (My University, 2022)
Rekabetin hızla artması ile birlikte işletmelerin eldeki kıt kaynakları verimli bir şekilde kullanmaları önemli hale gelmektedir. Eldeki kaynakların verimli bir şekilde kullanılması israf ile ilişkilendirilmektedir. İsraf kavramı ise bizi yalın kavramına götürmektedir. Yalın kavramı genel olarak süreçte yer alan israfları ortadan kaldırılarak, süreçte sürekli akışın sağlanmasını, verimliliğin ve kârlılığın artmasını, maliyetlerin azalmasını ve müşterinin değer tanımına uygun ürün veya hizmetin istediği yer ve zamanda istediği şekilde sunulmasını amaçlamaktadır. Değer akış haritalama (DAH) ise yalın yönetim tekniklerinden biri olup ürün ya da hizmet süreçlerinin görsel olarak sunulmasını sağlayan bir tekniktir. Bu teknik ile süreçteki, değer katan ve değer katmayan faaliyetler ile israfa neden olan noktalar harita üzerinde görsel olarak gösterilmektedir. Yapılan çalışmada amaç, bir üniversite hastanesi genel cerrahi anabilim dalı hastalarından ultrason sürecine yönlendirilen hastaların gerçekleştirdikleri iş ve işlemlere yönelik mevcut durum değer akış haritasını oluşturarak süreci bir bütün halinde görmek, sürece ilişkin değer katan ve değer katmayan faaliyetleri belirlemek, israfları azaltmaya yönelik yalın teknikler uygulamak ve iyileştirilmiş hizmet akışını gelecek durum haritasında göstermek ve elde edilen kazanımlar ve önerilerle ilgili hastane yönetimine ve çalışanlarına bilgi vermektir. Bu çalışmanın yöntemi nitel araştırma yöntemlerinden biri olan eylem araştırması olup veri toplama araçları olarak gözlem ve görüşme yöntemleri kullanılmıştır. Yalın yönetim tekniklerinden ise DAH tekniği seçilmiştir. Bu çalışma ile genel cerrahi anabilim dalında ultrason sürecine yönlendirilen hastaların mevcut durum değer akışında toplam akış süresi 3338,62 dk olarak bulunmuş, önerilen yalın teknikler ile gelecek durum değer akış haritasında toplam akış süresinin 2375,63 dk’ya inebileceği tespit edilmiştir.
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri