Anomalous single coronary artery accompanied by accessory mammary tissue presenting with typical angina pectoris - Kaya, Hakkı; Yücel, Hasan; Zorlu, Ali; Kütük, Utku; Doğdu, Orhan (My University, 2014)
Tek koroner arter, aort kökünden tek koroner ostiyum aracılığıyla çıkan ve ikinci bir ostiyumungözlenmediği izole koroner arter olarak tanımlanır. Tek koroner arter bütün kalbin kan akımınınsağlanmasından sorumludur. Bu olguda, tipik göğüs ağrısı nedeniyle polikliniğe başvuran, fizikmuayenesinde aksesuar meme dokusu olan ve ek fizik muayene bulgusu olmayan bir hastasunuldu. Hiperlipidemi ve hipertansiyon risk faktörleri olan hastaya koroner anjiyografi planlandı.Yapılan koroner anjiyografide tek koroner arter saptanan 72 yaşında erkek hasta sunuldu. Koroneranjiyografide tüm koroner sistemin sağ sinüs valsalvadan çıkan tek gövdeden kalp bölgesineyayılım gösterdiği saptandı. Çokkesitli bilgisayarlı tomografide, sol ön inen, sirkumfleks ve sağkoroner arterlerin sol ana gövde olmaksızın tek ostiyum aracılığı ile sağ sinüs Valsalva düzeyindetek gövdeden köken aldıkları izlendi. Ek konjenital anomali izlenmedi. Nonkritik darlıkları olanhasta medikal tedavi ile taburcu edildi. Koroner arter ve meme dokusunun embriyonal dönemdegelişmesinde, nöral krista hücreleri, matriks metalloproteinazlar, epidermal büyüme faktörreseptörleri, vasküler endotelyal büyüme faktörü ve reseptörleri etkilidir. Nöral krista hücreleriningöç yollarının etkilenmesi ya da ekspresyon ürünlerinin sentezlenmesindeki bir aksaklık bu tür biranomali oluşmasına yol açmış olabilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Anatomi ve Morfoloji