Atık Mermer Tozu Ve Cam Lif Katkılı Betonların Basınç Dayanımlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini - Yıldız, Turan; Yıldız, Servet; Keleştemur, Oğuzhan; Bölükbaş, Yakup (My University, 2011)
Bu çalışmada, su/çimento oranı 0,60 olan, 300 ve 350 dozlu betonların üretimi sırasında karışıma 4 farklı oranda kırpılmış cam lif ilave edilerek elde edilen bu serilere filler malzeme ile hacimce %25, 50, 75 ve 100 oranlarında yer değiştirecek şekilde atık mermer tozu ilave edildi. Elde edilen numunelerin ultrases geçiş hızları, porozite değerleri, yarmada çekme dayanımları ve basınç dayanımları belirlendi. Yapay sinir ağına (YSA) girdi seti olarak dozaj, agrega miktarı, lif oranı, mermer tozu oranı, porozite, ultrases geçiş hızı ve yarmada çekme dayanımı değerleri seçilerek basınç dayanımları tahmin edildi. Çalışma sonucunda, geliştirilen YSA modeli ile deneysel olarak elde edilen veriler karşılaştırıldı ve sonuçların uyum içerisinde olduğu belirlendi.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Cam lif; Atık mermer tozu