6/702 NUMARALI ŞER`İYE MAHKEMESİ SİCİL İLAMLARI - KIRMIZIGÜL, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2002)
6/702 NUMARALI ÜSKÜDAR ŞER'İYYE MAHKEMESİ SİCİL i'LAMLARI MUSTAFA KIRMIZIGUL Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı İslâm Tarihi Bilim Dalı İncelediğimiz 6/702 numaralı Üsküdar Şer'iyye Mahkemesi Sicil i'lâmat Defteri: H.1289-1290/M.1872-1873 villan arasında Üsküdar Merkez ile ona bağlı kasaba ve köylerde vuku bulan adli vakalara ait mahkeme kararlarıyla ilgili Hamlan kapsamakladır. Bu çalışmamızda öncelikle Osmanlı Devletinde mahkeme, kadı, şer'iyye sicilin ı ve i'lâm'lar hakkında bazı bilgiler verdik. Sonra sicil içindeki belgelerin özetlerim v<- transkripsiyonunu verdik,. Son olarak da konuların kısa bir değerlendirmesini yaptık. Çalışmamıza konu olan yıllar arasında Üsküdar, Anadolu Kadı Askerliğine bağlı bir kaza merkezi idi. Devirdeki nüfusunu kesin olarak bilemediğimiz Üsküdar'da, sicil i'lâm defterimizdeki kayıtlarda 2 kasaba, 1 nahiye ve 12 köy adı geçmektedir. Şehir merkezindeki halk genellikle ticaret ve gündelik işçiliklerle geçimlerin/ temin ederken, köylerde yaşayan ahalinin toprağa dayalı çiftçilik ve rençperliklerle iştigal ettiklerini görmekteyiz. Ayrıca Üsküdar, Anadolu ile Başkentin arasında bir ><>! güzergahı olduğu için o devirde de önemli bir merkez idi. Yine tezimize konu olan defterin incelenmesinden Üsküdar'da gayr-i Müslim tebaayla Müslümanlar aynı yerleşim merkezlerinde yaşadıkları ve aralarında bireysel adi vakalar dışında siyasi davalara rastlanmamıştır.

University of Fırat Institute of Social Sciences Department of Islamic History and Arts SUMMARY THE REGISTERIAL JUDICIAL DECREE OF 6/702. SHARI'YYAH COURT OF USKUDAR The registerial judicial decree-ontebook of the 6/702. Sharfayyah Court of Uskudar include the decrees of court decisions concerning about the incidents in the centers of Uskudar and it's environments between the 1289-1290/1 872-1 873. At this studies, we have given firstly the informations about the courts, kadhi, shari'ayya registers and judicial decrees in the Ottoman Empire. Later, we have introduced the summaries of documents in this registers and transcriptied them. Finally, we assessed the topicst in a short-way. Uskudar between the dates we mentioned above, is the center of a povince related to the Anadolu Military Judge. We dont know definitely the populations in that time and there are two small town, a district and twelve willages in the our registers of judicial decree. While the people live with the trade and daily work in the Center, we have seen the people of willages are busy with farmhand depending on the soil. In Addition, Uskudar is a important center of that-days because it is located in the route between the Anatolia and Capital. From the examination of registerial notebooks, it appear that the Muslim have lived with non-muslim people in the same places. Moreover there isn't i any important political suit except individual inferior incidents between them.
The Registerial judical decree of 6/702 shariyyah court of Uskudar
Keywords: Tarih; History