ÇEVRİMİÇİ BULMACA KULLANIMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISINA VE ÖĞRENMENİN KALICILIĞINA ETKİSİ - AYDEMİR, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2012)
Her gün gelişen ve büyüyen internet teknolojileri her alanda olduğu gibi eğitim alanında da öğrenmeyi kolaylaştırmak ve desteklemek için eğitimcilere fırsatlar sunmaktadır. Çevrimiçi ve çevrimdışı olarak gerçekleştirilen çeşitli araçlar öğrencilere daha zevkli ve daha kalıcı bir öğrenme sağlamaktadır. Bu çalışmada, öğrenmede kalıcılığı arttırmak için çevrimiçi bulmaca ortamının geliştirilmesi ve derslerde kullanımına ilişkin araştırma yapılmıştır. Geliştirilen bu sistem dersin öğretim elemanının derse gelmeden önce, işleyeceği konunun tekrarını sağlayacak bir bulmaca etkinliği hazırlamasına imkân tanımaktadır. Konuya ait sorular ve cevaplar sisteme girilerek, sistemin cevaplara uygun en iyi çözümü bulmaca olarak üretmesi sağlanmıştır. Dersin öğretim elamanı tarafından tanımlanan öğrenciler, kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak sisteme giriş yaparak bulmacayı çözmüşlerdir. Sistem öğrencilerin vermiş oldukları cevaplara anında geri dönüt vererek hatalarını düzeltmeye imkân tanımaktadır. Ayrıca sistem öğrencilerin bulmaca çözümlerinin sonuçlarını hesaplayarak sınıf içerisinde bir yarışma ortamı da oluşturmaktadır.Bu araştırmada çevrimiçi bulmaca ile işlenen Bilişim Teknolojileri dersinin Meslek Lisesi 10. Sınıf öğrencilerinin başarı ve kalıcılık düzeylerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni, 2011 ? 2012 eğitim-öğretim yılı Elazığ ili Gazi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde okuyan tüm 10. sınıf öğrencileridir. Araştırmanın örneklemini 10-A sınıfında okuyan 30 öğrenci ile 10-B sınıfında okuyan 30 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada öğrencilerin 10. sınıf Bilişim Teknolojileri dersinde Ağ Temelleri konusunda, çevrimiçi bulmacalarla öğretim yönteminin akademik başarıyı ve kalıcılığı nasıl etkilediğini ölçmek amacıyla; Ağ Temelleri Başarı Testi kullanılmıştır.Araştırmada ön-test ve son-test gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının denk olduğu toplam 60 öğrenci çalışmada yer almıştır. Araştırma sürecinde kontrol grubunda öğretim geleneksel (örgün öğretimdeki normal öğretim yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen öğretim) olarak yürütülmüş, deney grubunda ise geleneksel öğretimin yanı sıra tasarlanan Çevrimiçi Bulmaca Sistemi kullanılarak bulmaca etkinliği yapılmıştır.Çalışmanın nicel verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilmiş akademik başarı testi ve Çevrimiçi Bulmaca Kullanım Tutum Ölçeği uygulamaları yapılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına ön-test ve son-test uygulanmış ve uygulamanın bitiminden 4 hafta sonra kalıcılığı ölçmek için akademik başarı testi tekrar uygulanmıştır. Araştırmada belirtilen hipotezleri test etmek için veriler yüzde, frekans ve bağımlı-bağımsız gruplar için t-testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Toplanan nicel verilerin analizinde bilgisayar destekli istatistiksel analiz programı kullanılmıştır.Verilerin analizi sonucunda ön-test sonuçları deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığını son-test sonuçları ise deney grubu lehine anlamlı farklılığın olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yapılan kalıcılık testinde de yine deney grubu lehine anlamlı farklılığın olduğu gözlenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda çevrimiçi bulmaca kullanımının öğrencilerin öğrenmelerindeki kalıcılığı artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi bulmaca, Çevrimiçi eğitim, e-öğrenme
The effect of using online puzzle to the secondary school students' fundamentals of network course in academic achievement and retention of learning
Keywords: Eğitim ve Öğretim