Betonarme Elemanlarda Perçin Etkisi Üzerine bir Çalışma - Yalçın, Erhan (My University, 2014)
Çatlamış bir betonarme kesitte kayma dayanımı, genellikle donatı çubukları tarafından karşılanan perçin etkisi(dowel etkisi) ve çatlağın her iki pürüzlü yüzeyi arasında meydana gelen agrega kilitlenmesi mekanizması ilesağlanır. Bununla beraber agrega kilitlenmesi mekanizması çatlağın oluşması ile hızla azalır ve kaldıraç kuvvetiçatlamış kesitin kayma direncini devam ettirmesinde önemli bir rol oynar. Sunulan çalışmada perçin etkisiüzerine donatı oranı, maksimum agrega çapı ve donatının yerleşim açısının etkilerini incelemek amacıyla,geometrik olarak benzer dört farklı boyda dowel numuneleri, beş farklı düzenleme yapılarak test edilmiştir.Deneylerden elde edilen tepe basınç yükleri Bazantın Boyut Etkisi Kanunu ile analiz edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; İnşaat Mühendisliği