MEDİAL PERKÜTAN TELLEME YAPILAN ÇOCUK HUMERUS DİSTAL UÇ KIRIKLARINDA ULNAR SİNİRİN KÜBİTAL TÜNELDEKİ MORFOLOJİ VE DİNAMİĞİNİN ULTRASONOGRAFİ İLE ARAŞTIRILMASI - İNCİ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2003)
l.OZET Deplase suprakondiler humerus kırıklarında kapalı redüksiyon ve perkütan telleme en çok kabul gören tedavi şeklidir (1,2). Perkütan çapraz telleme sonrasında, geç dönemde medial epikondil yerleşimli K-telinin ulnar sinirin kubital tünel içindeki morfoloji ve dinamiği üzerine etkisi olup olmadığı bilinmemektedir. Bizim bu çalışmadaki amacımız; çocuk deplase suprakondiler humerus kınklı olguların tedavisinde uyguladığımız, kapalı redüksiyon ve perkütan çapraz K- teli yöntemi ile açık redüksiyon ve perkütan çapraz telleme yönteminin, geç dönemde ulnar sinirin kübital tünel içindeki morfolojisi ve dinamiği üzerine etkisini ultrasonografi ile değerlendirmektir. Olguların 14'ü (%74) erkek, 5'i (%26) kız ve yaş ortalamaları 8.4 yıl (4-12) idi. Hastaların ortalama takip süresi 13.5 ay (4-38) idi. Kırık 6 olguda (%32) sağ, 13 olguda (% 68) sol yerleşimli idi. Olgulardan 13'üne (grupl) kapalı redüksiyon ve perkütan çapraz telleme ve 6'sına (grup2) açık redüksiyon ve perkütan çapraz telleme uygulandı. Bunların sağlam dirsekleri ise sırasıyla grup 3 ve grup 4 diye adlandırıldı. Tüm olgular ameliyattan ortalama 12.6 ay (3-30) sonra değerlendirildi. Medial K-telinin yerleşimi medial epikondille uyumlu idi ve kubital tünel yerleşimli K-teli yoktu. Tüm kırıklar komplikasyonsuz iyileşti. Ultrasonografik tetkik, ameliyatlı (grup 1 ve grup 2) ve sağlam tarafa (grup 3 ve grup 4) aynı seansta yapıldı. Ulnar sinirin kübital tünel içindeki morfolojisi ve dinamiği ultrasonografi eşliğinde longitudinal ve aksiel kesitler alınarak değerlendirildi. Sinilin morfolojik incelemesinde; grup 1 ile grup 3 arasında istatistiksel fark saptanmadı (PX).05). Dinamik incelemede; Grup deki 7 (%54) dirsekte sağlam tarafa (Grup 3) göre, sinirin dirsek Seksiyonu ile oluşan kübital tüneldeki fizyolojik anteromedial hareketinde azalma yada kaybolma saptandı (P<0.05). Grup Fdeki 7 dirsek değerlendirildiğinde, medial epikondil tipinin hafif anteriorundan K-teli yollanan 5 dirseğin 2'sinde (%40) ve medial epikondil tipinin hafif posteriorundan K-teli yollanan 8 dirseğin 5'inde (%62.5) sinir hareketi azalmış yada kaybolmuştu. Grup 2 ile grup 4 'ün morfolojik incelemesinde istatistiksel olarak gruplar arsında fark yoktu(P>0.05). Dinamik incelemede Grup 2'deld 5 (%83) dirsekte sağlam tarafa (Grup 4) göre, sinirin dirsek Seksiyonu ile oluşan kübital tüneldeki fizyolojik anteromedial hareketinde azalma yada kaybolma saptandı (P<0.05). Grup2'deki 5 dirsek değerlendirildiğinde, medial epikondil tipinin anteriorundan K-teli yollanan 2 dirseğin l'inde sinir mobildi ve Finde (%50) sinir hareketi azalmıştı. Medial epikondil tipinin posteriorundan K-teli yollanan 4 dirseğin 4'ünde de (%100) sinir hareketi azalmış yada kaybolmuştu. Morfolojileri incelendiğinde grup 1 ile grup 2 arasında istatistiksel fark saptanmadı (p>0.05). Grup l'de 7 (%54) ve grup 2'de 5 (%83) dirsekte fleksiyon esnasındaki sinirin anteromedial hareketinde azalma yada kaybolma saptandı. Gruplar karşılaştırıldığında, ulnar sinir hareketindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmamakla beraber, grup 2'deki sinir hareketindeki azalma oranı (%83), grup 1'deM sinir hareketinde azalma oranından (%54) yüksek bulundu. Çocuk deplase suprakondiler humerus kırıklarının tedavisinde kullanılan kapalı redüksiyon ve perkütan çapraz telleme ile açık redüksiyon ve perkütan çapraz telleme yöntemlerinde, medial epikondil yerleşimli K-teli kübital tünel içinde umar sinirin normal dinamiğini bozmaktadır. Bizce bu dirsekler geç dönem kübital tünel sendromuna aday dirseklerdir. Anahtar sözcükler: Çocuk suprakondiler humerus kırığı, Perkütan çapraz telleme, Ultrasonografi, Kübital tüneL Ulnar sinirin morfoloji ve dinamiği..V^»«ıMÎ&töxftÜ*4l üsiâai($5^

Closed reduction and percutaneous pinning is most commonly acepted manengement of displased supracondylar humerus fractures (l,2).There is nothing known medial epicondylar seated K wire changed the dynamic and morphology of ulnar nerve in cubital tunnel at late period after percutaneous pinning. The aim of tins study was to eveluate the morphology and the ulnar nerve in the cubital tunnel with ultrasonography of late postoperative period after percutaneous cross-pinning of displaced supracondylar fractures in children. 14 (74%) patients were male and 5 were (26%) famele.Mean age of the patients were 8.4 years ( range,4 to 12 years).Mean follow up time was 13.5 months ( range,4 to 38 months ).There were 6 fractures (32%) in right elbow and 13 fractures (68%) in left elbow. 13 patients (group 1) were treated with closed reduction and percutaneous cross-pin fixation and 6 (group 2) were treated with open reduction and percutaneous cross-pin fixation.There patient normal (healty) elbows were named as group 3 and group 4.All cases were eveluated after 12.6 months (range 3 to 30 months).In aH cases,medial K - wire was placed to the medial epicondyl and there were no wiers placed in cubital tunnel. All fractures healed without complications. Ultrasonographic exemination was performed to operated elbow (group 1, group 2 ) and normal elbow (group 3, group 4 ) at the same seans.The morphology and dynamics of the ulnar nerve in cubital tunnel was examined with ultrasonography on longitudinal and axial images. There was no statistical difference between group 1 and group 3 for morphology of the ulnar nerve in the cubital tunnel ( p>0.05 ). With dynamic study, normal anteromedial movement of the ulnar nerve in the cubital tunnel with elbow flexion was found decreased or stopped for 7 (54%) elbows in group 1 when compared with group 3 (p<0.05). Decreased or stopped nerve movement was 2 (40%) of 5 elbows in K-wire seated slightly anterior to the medial epicondylar tip and 5 (62.5%) of 8 elbows in K-wire seated slightly posterior to the medial epicondylar tip. No statistical difference between group 2 and group 4 was found in morphology of ulnar nerve (p>0.05). With dynamic study, when compared 5 elbow(83%) in group 2 to normal (group 4 ) elbow, normal anteromedial movement of nerve in cubital tunnel with elbow flexion was found decreased or stopped (p<0.05).When 5 elbows in group 2 was assesed, of 2 elbows which the K-wire was seated anterior to the medial epicondylar tip, the ulnar nerve was mobil and other elbows (50%) nerve movement was decreased. Decreased or stopped nerve mowement was found 4 of 4 elbows (100%) which the K-wire was slightly posterior to the medial epicondylar tip. No statistical diference was found between group 1 and 2 for morphology (p>0.05). Anteromedial movement of the ulnar nerve in the cubital tunnel with elbow flexion was found decreased or stopped for 7 (54 %) elbows in group 1 and 5 elbows (83 %) in group 2 when groups compared, although no statistical diference was found between the groups for the decreased movement of ulnar nerve, decreased nerve movement of group 2 (83 %) was higher than group 1 (54 %). In closed reduction and percutaneous cross-pin fixation and also open reduction and percutaneous cross-pin fixation which is the most commonly accepted treatment of displaced supracondylar humeral fractures in children, medial epicondylar seated K-wire changed the ulnar nerve dynamic in cubital tunnel and these elbows may be candidate for cubital tunnel syndrome. Key words: Supracondylar humerus fracture of children, percutaneous cross- pin fixation, Ultrasonography, Cubital tunnel, Morphology and dynamics of the ulnar nerve.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology