Kobalt esaslı elektrotlarla kaplanan malzemelerin iç yapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Çömez, Emine; Çelik, Halis (My University, 2004)
Bu çalışmada düşük karbonlu ve AISI 304 standardındaki paslanmaz çeliğin yüzeyi elektrik ark ve TIG kaynak yöntemi uygulanarak kobalt esaslı elektrot ile kaplandı. Kaplama işleminde Stellite 6 ve Stellite 12 olarak bilinen Co esaslı elektrotlar kullanıldı. Daha sonra üzeri kaplanan numunelerin kaplama tabakası incelendi. Kaplanan tabakanın iç yapısı, taramalı elektron mikroskobu ile incelenip enerji dispersif spektrometresi (EDS) ile analiz edildi ve ayrıca mikrosertliği ölçüldü. Yüzey kaplama işleminden sonra ana metale göre daha sert ve dolayısıyla dış etkilere karşı daha dayanıklı bir yüzey tabakası elde edildi. Ayrıca kaplama işlemi sonucunda ana metal ile kaplama tabakası arasında M23C6 karbürlerinden oluşan ince bir tabakanın meydana geldiği gözlendi. Sertliği 1900 VSD civarında olan bu tabakanın oluşumu kimyasal bileşim ve işlem sırasında malzemede meydana gelen faz dönüşümlerine dayandırılarak açıklandı.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya