PROBİYOTİK OLARAK KULLANILABİLECEK BİFİDOBAKTERİLERİN İZOLASYONU VE TANIMLANMASI - KÜTÜK, AYŞE GÜLDEN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Probiyotikler, konakçı organizmanın sağlığı üzerinde olumlu etkileri kanıtlanmış ve bağırsak florasını düzenleyen canlı organizmalardır. Bunun yanı sıra birçok hastalıkta tedavi edici veya koruyucu etki yaptığı bildirilmektedir. Konu üzerinde ilgi giderek artmakta ve probiyotik ürünlerin kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Fermantasyondan biyolojik işlemlere, zirai uygulamalardan gıdaya ve özellikle son zamanlarda tıp alanına kadar geniş bir sahada probiyotik olarak kullanılan Laktik Asit Bakterileri (LAB) önemli araştırmaların konusu haline gelmiş ve üzerinde yapılan çalışmalar yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada anne sütü ve anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkısı kullanılarak, probiyotik özellikte olan LAB' nden Bifidobacterium suşlarının 50 mg/l mupirosin ilave edilerek değiştirilen TPY katı besiyeri kullanılarak izolasyonu ve klasik biyokimyasal testlerin yanı sıra fruktoz 6-fosfat fosfoketolaz testi ile tanımlaması yapılmıştır. İzolatların asit direnci (pH 3.0, 4.0, 5.0, 6.0, 7.0 ve 8.0) ve antimikrobiyal aktiviteleri gibi probiyotik kullanım açısından önemli olan bazı özellikleri araştırılmıştır. Asit toleransı ile ilgili çalışmalarda sonuçlara bakıldığında daha asidik ortamlarda (pH 3.0-4.0) çalışıldığında bakteri yoğunluğunda önemli düşüşler olmuştur. Ancak bakterilerin bir kısmının pH 3.0 değerinde canlılıklarını koruyabildiği gözlenmektedir. pH 5.0 ve pH 6.0' da bakteri sayısında artış gözlenirken maksimum gelişme pH 7.0-8.0 olmuştur. Antimikrobiyal aktivitesi çalışmalarında izole edilen bakterilerin E. coli ATCC 25922 ve S. aureus ATCC 6538 P. suşlarına karşı yüksek inhibisyon etki gösterdikleri tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Probiyotikler, Laktik Asit Bakterileri, Bifidobacterium, Asit toleransı, Antimikrobiyal Aktivite

Isolation and İdentification of Bifidobacteria can be Used as Probiotic Bacteria Probiotics can be defined as living microorganisms of which has proved beneficial effects on health of the host and that modulate the intestinal flora. Besides, it has been stated that they threats or protects against many illness. İnterests on the subject and consumption of these products are presumeably increasing. From fermantation to biological processes, from agricultural processes to foods and especially recently in medicine area, Lactic Acid Bacteria (LAB) have became a significant issue of researches and researches on LAB have been zoomed in. On this work breast milk and breastfed infants feces were decided to use as source and Bifidobacterium strains, which are LABs and have probiotic speciality, are isolated using TPY agar modified by the addition of mupirocin (50mg/L) and charecterized be using fructose-6-phosphate phosphoketolase enzyme activity becide testing with classical bio chemical methods. Some important properties in terms of probiotic use such as resistance to acid (pH 3.0, 4.0, 5.0, 6.0, 7.0 ve 8.0) and antimicrobial activities of these isolates has been examined. Looking at the results of studies on acid tolerance has been a significant decrease in bacterial concentration when working in more acidic conditions (pH 3.0-4.0). However, it is seen that some of the bacteria retain their viability pH 3.0 value. pH 5.0 and pH 6.0 has also been an increase in the number of bacteria observed pH 7.0-8.0 maximum development. Antimicrobial activity of the isolated bacteria of the study have showed high antimicrobial activities on tested bacteria E. coli ATCC 25922, S. aureus ATCC 6538 P. Key Words: Probiotics, Lactic Acid Bacteria, Bifidobacterium, Resistance to Acid, Antimicrobial Activities.
Isolation and i?dentification of bifidobacteria can be used as probiotic bacteria
Keywords: Biyoloji; Mikrobiyoloji; Biyomühendislik