Sağlıklı ve subklinik mastitisli ineklerde kan serumu ALP, ALT ve glukoz düzeyleri üzerine çalışma - Yüksel, Murat; Kandemir, Fatih Mehmet; Deveci, Hüseyin; Özdemir, Necmi (My University, 2009)
Bu çalışmada, subklinik mastitisli ineklerin serum alkalen fosfataz (ALP), alanin aminotransferaz (ALT) ve glukoz düzeyleri ölçülerek, subklinik mastitis ile bu parametrelerin aktivitesi arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışmada çeşitli yaş ve ırklardan 10’u sağlıklı (kontrol), 10’u da subklinik mastitisli toplam 20 inek materyal olarak kullanıldı. Hayvanlarda mastitis teşhisi California Mastitis Test (CMT) ve mikrobiyolojik muayene ile yapıldı. Serum ALP, ALT ve glukoz düzeyi spektrofotometrik yöntemle saptandı. Subklinik mastitisli ineklerde serum ALT aktiviteleri ortalama 12.22 IU/L, kontrollerde 9.12 IU/L olarak bulundu (p<0.05). ALP aktiviteleri subklinik mastitisli hayvanlarda 28.28 IU/L ve kontrollerde 71.04 IU/L (P<0.01), glukoz seviyeleri ise sağlıklı grupta 62.62 mg/dl, subklinik mastitisli grupta 63.96 mg/dl (p>0.05) olarak tespit edildi. Subklinik mastitisli ineklerde ALT aktivitesinin arttığı, ALP enzim aktivitesinin azaldığı glukoz seviyesinin ise değişmediği belirlendi. Sonuç olarak, kandaki ALP ve ALT aktivitelerinin, sütçü sığırların mastitise karşı dirençlerinin belirlenmesinde ve subklinik mastitisin teşhisine ilave bir metot olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Keywords: Enzimler; enzim aktivitesi; seroloji; kan şekeri; süt ineği; alanin aminotransferaz; alkalin fosfotaz; sığır; inek; teşhis; subklinik meme yangısı; meme bezleri; süt sığırı; meme bezi hastalıkları; meme yangısı; sığır meme yangısı