PARKİNSON HASTALARI İLE NORMAL BİREYLERİN BEYİN MRG VE BAŞ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ÖZTÜRK, DERYA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Amaç: Parkinson Hastalığı, dopaminerjik nöronların harabiyetinden kaynaklanan progresif nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalık beyin hücreleri, orta beyin, beyin alanları ve korteksin ilerleyici dejenerasyonu sonucu oluşmaktadır. Genetik yatkınlık ve çevresel etkenlerinde bu hastalığa sebep olduğu düşünülmektedir. Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme ve antropometrik ölçümler kullanarak hastalığın morfometrik özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Parkinson hastalığı tanısı almış 30'u kadın ve 30'u erkek olmak üzere toplam 60 kişi ile nöroloji polikliniğine gelen, yapılan muayene ve incelemelerde sağlıklı olduğu saptanan aynı sayıda birey çalışmaya dahil edildi. Hasta ve kontrol gruplarına ait MR görüntülerinde her bireyin bikaudat oran, lateral ventrikül genişliği, beyin genişliği, bifrontal oran, anteroposterior çap, pedunculus cerebellaris medius genişliği, pedunculus cerebellaris superior genişliği, pons yüzey alanı, mesencephalon yüzey alanı ve MR parkinsonizm indeksi belirlendi. Antropometrik ölçüm olarak ise; alın genişliği, baş genişliği, baş uzunluğu ve baş çevresi ölçümleri yapıldı. İstatistiksel analizde İndependent Samples t testi kullanıldı. Bulgular: Çalışma grupları arasında, yaş ve boy uzunlukları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Kadın hastaların antropometrik ölçümlerinde kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmazken (p>0.05), vücut ağırlıkları anlamlı düzeyde düşüktü (p<0.05). Radyolojik ölçümlerde ise, kadın hastalarda beyin genişliğinin kontrole oranla anlamlı bir şekilde yüksek olduğu görüldü (p<0.05). Erkek hastaların antropometrik ölçümlerinden baş genişliğinin kontrole oranla istatistiksel olarak anlamlı düşük olduğu saptanırken (p<0.001), diğer ölçümlerde fark saptanmadı. Radyolojik ölçümlerin değerlendirilmesinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Sonuç: Anlamlı ölçüm farklılıklarının kadın ve erkek hastaların farklı ölçümlerinde ortaya çıkması, hastalıkta görülen dejenerasyon düzeyinin cinsiyete göre değiştiği bulgusunu destekler niteliktedir. Genetik incelemeler, hormon profili ile birlikte daha çok sayıda radyolojik ve antropometrik ölçüm parametrelerinin yer alacağı kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Objective: Parkinson's disease is a neurological and progressive disease resulting from dopaminergic neuronal damage. This disease is caused by progressive degeneration of the cortex, brain cells, midbrain and brain regions. It also thought that genetic susceptibility and environmental factors lead to the disease. It was aimed to determine morphometric characteristics of the disease by using MRI and anthropometric measurements. Material and Methods: It were included in the study that Parkinson's disease had been 30 women, 30 man including a total number of 60 people and the same number of healthy individual from our neurology department. It was determined that bicaudate rate, lateral ventricle width, brain width, bifrontal ratio, anteroposterior diameter, middle cerebellar peduncle width, superior cerebellar peduncle width, surface area of the pons, mesencephalic surface area and MR parkinsonism index in MRI images of each individual belonging to patient and control groups. Further, it was measured that face width, head width, head length and head circumference as anthropometric measurements. Independent samples t test was used for statistical analysis. Results: In terms of age and body length were no statistically significant differences (p>0.05) among the study group. Compared to control, while anthropometric measurements of female patients there were no significant difference as statistically (p>0.05), body weight were significantly lower (p<0.05). In radiological measurements, compared to control, brain width were found to be significantly higher (p<0.05) in female patients. Compared to control, in anthropometric measurements of male patients, while the head width to be detected significantly lower (p<0.001) as statistically, there was no difference in other measurements. It was found no statistically significant differences (p>0.05) in the evaluation of radiological measurements. Results: Because significant measurements differences emerge in different measurements of male and female patients, the level of degeneration seen in this disease supports the finding vary according to gender. Comprehensive studies including genetic studies, hormone profile and a large number of parameters to be used anthropometric and radiological measurements are needed.
Comparison of brain MRİ and head anthropometric measurements between parkinson's patients and normal individuals
Keywords: Anatomi