GENETİK ALGORİTMALAR İLE DC-AC ÇEVİRİCİLERDE HARMONİK ELİMİNASYONU - GÜRSU, BARIŞ (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu tezde, Genetik Algoritma Yöntemi, çaprazlama, mutasyon operatörleri ve gerçekleştirilen programın akış diyagramı verilerek, başlangıç popülasy onunun, uygunluk fonksiyonunun ne olduğu anlatılmıştır. Ele alınan problem tanımlanmış, DC-AC çeviricilerde harmonik eliminasyonunun gerekliliği üzerinde durulmuştur. Eliminasyonun yapılmadığı durumlarda harmoniklerin olumsuz etkileri ve bu etkileri tanımlamak için kullanılan bazı faktörler verilmiştir. Var olan bu harmonikleri bastırmak için kullanılabilecek filtreler hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Yazılan MATLAB programının temel ilkeleri yarım ve çeyrek dalga simetrisine sahip bir kare dalgada tetikleme açılarının optimum sonucu verecek şekilde nasıl bulunacağı tartışılmış, gerekli matematiksel temeller ortaya konulmuştur. Problem Genetik Algoritmaya uygulanmış, uygunluk fonksiyonu tanımlanarak programın çalışması adım adım anlatılmıştır. GAHE (Genetik Algoritmalar ileIV Harmonik Eliminasyonu) programı ile çözülen problemlerin sonuçları, önceden klasik optimizasyon yöntemleriyle bulunmuş olan bazı çözümlerle ve değişik giriş durumlarında birbirleriyle karşılaştırılarak tablo ve grafik halinde verilmiştir. Tezde sonuç ve tartışma bölümünden sonra EK-1' de MATLAB ile yazılmış olan GAHE programı verilmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Genetik Algoritma, Harmonik Eliminasyonu, MATLAB

In this thesis, the Genetic Algorithm Technique, crossing, mutation operators concepts are explained and the initial population and the matched functions are described. The flow chart describing the outline of the technique has also been given in this section. The necessity of harmonic elimination in DC-AC convertors, the negative effects of the harmonics and factors used to define the harmonic effects are explained. A brief information on filters which are used to suppress the harmonics is given. The developed program for a square wave with half and quarter wave symmetries is introduced. The Genetic Algorithm Technique is applied for the harmonic elimination. The details of the developed program is explained step by step. The optained results are given both in tabular and graphical form. The results from Genetic Algorithm areVI compared with the results optained from classical optimization techniques with different initial conditions. After the result and discussion section in the thesis GAHE (Genetic Algorithm with Harmonic Elimination) program that is written with MATLAB in Addition- 1 is given.KEY WORDS: Genetic Algorithm, Harmonic Elimination, MATLAB.
Harmonic elimination with genetic algorithms of DC-AC converters
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering