Sakız X Akkaraman melez kuzuların ($G_1 ve G_2$) büyüme ve yaşama gücü özelliklerinin karşılaştırılması - Esen, Fikret; Ay, Gökçe (My University, 2004)
Bu araştırma, Sakız x Akkaraman melez kuzuların ($G_1 ve G_2$) süt emme dönemi boyunca büyüme ve yaşama gücü özelliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, 58 baş $G_1$ ve 52 baş $G_2$ melezi kuzudan elde edilmiştir. Dönem boyunca kuzulara kaliteli kuru yonca ve konsantre yem sınırlı miktarda verilmiştir. $G_1 ve G_2$ kuzularda sırasıyla ortalama doğum ağırlığı 3.80 ve 3.74 kg; 45. gün ağırlığı 12.84 ve 12.40 kg (P<0.05); sütten kesim (90. gün) ağırlığı 19.34 ve 18.21 kg (PO.01); sütten kesimdeki yaşama gücü %72.42 ve 82.69 olmuştur. Çeşitli dönemlerdeki canlı ağırlıklar bakımından, doğum ağırlığı dışında, $G_1$ melezleri G2 melezlerinden üstün iken, bütün büyüme dönemi boyunca erkekler dişilerden, tek doğanlar ikizlerden istatistiki olarak üstün olmuştur.
Keywords: Büyüme; melez ırklar; yaşayabilme; canlı ağırlık; Akkaraman; Sakız; melez kuzular; süt emen hayvanlar; sütten kesim