24 OCAK 2020 ELAZIĞ-SİVRİCE DEPREMİNİN MALATYA İLİNDEKİ ETKİLERİ - GÜNEY, FİRDEVS (Fırat Üniveristesi, 2023)
Araştırma alanı Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümünde Malatya Havzası'nın güneyinde Beydağları eteklerinde kurulmuştur. Malatya konumu nedeniyle güneyde Doğu Anadolu Fay Zonu ve batıda Malatya Ovacık Fay Zonu üzerinde yaşanan depremlerden etkilenmektedir. Malatya'nın bu konumu geçmişte yaşanmış büyük depremlerden etkilenmesine neden olmuştur. Son olarak 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ'ın Sivrice ilçesine bağlı Çevrim taş köyünde meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde Malatya'da 4 kişi hayatını kaybetmiş olup 6863 bina ağır hasar almıştır. Doğanyol depremin merkez üssüne yakın olması nedeniyle buradaki eski yapıların hepsi yıkılmıştır. Doğanyol ve Pütürge dışındaki ilçelerde hasar oranının daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: 24 Ocak Sivrice Depremi, Malatya

The research area, Malatya, was established in the Upper Euphrates Section of the Eastern Anatolia Region, in the south of the Malatya Basin, on the slopes of Beydağları. Due to its location, Malatya is affected by earthquakes on the East Anatolian Fault Zone in the south and the Malatya Ovacık Fault Zone in the west. This location of Malatya has caused it to be affected by major earthquakes in the past. Finally, on January 24, 2020, in the 6,5-magnitude earthquake that occurred in the Çevrimtaş village of the Sivrice district of Elazığ, 4 people lost their lives in Malatya and 6863 building was heavily damaged. Since Doğanyol was close to the epicenter of the earthquake, all of the old structures here were destroyed. It has been determined that the damage rate is lower in the districts except Doğanyol and Pütürge. Keywords: January 24 Sivrice Earthquake, Malatya, Earthquake
24 January 2020 effects of Elazığ-Sivrice earthquake in Malatya province
Keywords: Coğrafya