DEĞİŞİK YÜZEY PROFİLLERİNE SAHİP TEK GEÇİŞLİ PLAKA TİPLİ ISI DEĞİŞTİRİCİLERİNDE ISI TRANSFERİNİN ARAŞTIRILMASI - BENLİ, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 1998)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞİK YÜZEY PROFİLLERİNE SAHİP TEK GEÇİŞLİ PLAKA TİPLİ ISI DEĞİŞTİRİCİLERİNDE ISI TRANSFERİNİN ARAŞTIRILMASI Hüseyin BENLİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Ânabilim Dalı 1998, Sayfa : 82 Plaka tipli ısı eşanj örlerinin sanayide çok geniş kullanım alanları vardır. Bu tip ısı eşanjörleri diğer borulu klasik ısı eşanjörlerine nazaran daha yüksek ısı transferine olanak sağlarlar. Plakalı ısı eşanjörleri üzerinde sürekli araştırmalar yapılmaktadır. Bu nedenle endüstrinin bazı dallarında; vazgeçilmez ısı eşanjörü tiplerini oluşturmaktadırlar (Örneğin, kimya ve gıda sanayii gibi ).Ele alınan çalışmada; değişik şekillerde imal edilen plakalı ısı eşanjörleri örnek alınmış ve farklı yüzey profilleri oluşturularak birbirleriyle mukayeseleri yapılmıştır. Geliştirilen modellerde yüzeyine ondülin profili verilmiş yarım dairesel kesitli ısı eşanjörü tipi ile, yüzey profili yıldız demetine benzeyen ( daralan-genişleyen kanallar ihtiva eden ) plaka tipli ısı eşanjörlerinin ısı transferi ve basınç kayıpları açısından mukayeseleri yapılmıştır. Deneyler aynı yönlü paralel akış ve zıt yönlü paralel akış şartlarında ısı eşanjörünün tek geçişli hali için yapılmıştır. Deneyler sonucunda elde edilen verilerde yıldız demetine benzeyen yüzey şeklinin, ondülin profiline nazaran daha yüksek bir ısı transferi sağlamasına karşılık basınç kayıplarında artışa neden olduğu görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER : Plakalı ısı değiştiricisi, tek geçiş, değişik yüzey profili, türbülatör, dönmeli akış

HI SUMMAMY Master Thesis INVESTIGATION OF THE HEAT TRANSFER OF SINGLE PASS PLATE TYPE HEAT EXCHANGERS HAVING DIFFERENT SURFACE PROFILES Hüseyin BENLİ Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Mechanical Education 1988, Page: 82 Plate type heat exhcangers are used widely in industry. This type of heat exchangers provide higher heat transfer in comparison over other types of classical heat exchangers with pipes. Continious investigations on the plate type heat exchangers are being carried out. Since they are inevitable heat exchangers in some industries such as chemistry and food industry etc.IV In this study, the efficiency of various plate type heat exchangers having different surface profiles were compared. In the models designed for this study heat transfers and pressure loses of two plate type heat exchangers, one with a half circular cross section and the other with bunch-like cross section, were compared. The experiments were carried out for a single pass of heat exchangers under conditions of same direction parallel flow and countercurrent parallel flow. The results of the present study clearly showed that star bunch-like surface profile provided a higher a heat transfer compared with the ondulin-like surface profile, altough an increase in pressure loss occoured. KEY WORDS : Plate type heat exchangers, single pass, different surface profile, türbülance generator, swirl flow.
Investigation of the heat transfer of the single pass plate type heat exchangers having different surface profiles
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering