2-12 yaş grubu çocuklarda demir eksikliği anemisi sıklığı - Yılmaz, Erdal; Doğan, Yaşar; Güngör, Serdal; Aydin, Mustafa; Aygün, Denizmen (My University, 2002)
AMAÇ: 2-12 yaş grubu çocuklarda demir eksikliği anemisi sıklığını saptamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çocuk polikliniklerine başvuran 345 çocuk çalışmaya alındı. Çocuklar yaşlarına göre; 2-6 yaş (n=178), 7-12 yaş (n=167) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Venöz kan örnekleri alınarak hemoglobin, hematokrit, eritrosit indeksleri, serum demir, demir bağlama kapasitesi, transferrin satürasyonu, ve serum ferritin düzeyleri ölçüldü. Serum ferritin düzeyi <12 ng/ml, transferrin satürasyonu <%16 ve yaş grubuna uygun düzeyin altında hemoglobin miktarına sahip olgulara demir eksikliği anemisi tanısı konuldu. BULGULAR: Olguların 166'sı (% 48.1) kız, 179'u (% 51.9) erkekti. 2-6 yaş arasında 57 ( % 32) çocukta, 7-12 yaş arasında 49 (% 29.3) çocukta demir eksikliği anemisi saptandı. Cinsiyetin demir eksikliği anemisi sıklığı üzerine etki etmediği gözlendi. Serum ferritin seviyesi tüm anemik çocuklarda belirgin ölçüde düşük olarak saptandı (p< 0.001). SONUÇ: Bu çalışmanın sonuçları demir eksikliği anemisinin 2-12 yaşları arasındaki çocuklarda hala önemli bir problem olduğunu göstermektedir.
Keywords: Çocuk; Yaygınlık; Anemi; demir eksikliği; Ferritin