Damızlık etlik piliç yumurtalarına in ovo besleme yöntemi ile semizotu ekstraktı uygulamasının kuluçka özellikleri, büyüme performansı, et kalitesi ve oksidatif stres üzerine etkilerinin araştırılması - Gürbüz, Hikmet Arif (Fırat Üniveristesi, 2026)
İn ovo besleme, besin maddeleri ve biyoaktif bileşiklerin gelişmekte olan embriyoya doğrudan uygulanmasına olanak sağlayan ve civciv kalitesi, oksidatif durum, bağışıklık sistemi ile büyüme performansını iyileştirme potansiyeline sahip yenilikçi bir besleme stratejisidir. Semizotu (Portulaca oleracea), omega-3 yağ asitleri, vitaminler, mineraller ve flavonoidler gibi biyoaktif bileşikler açısından zengin olup güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle hayvan beslemede potansiyel bir doğal katkı maddesi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, damızlık etlik piliç yumurtalarına in ovo besleme yöntemi ile semizotu ekstraktı uygulanmasının kuluçka özellikleri, büyüme performansı, et kalitesi ve oksidatif stres üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Ayrıca bu çalışmada semizotu ekstraktının fenolik bileşenleri, yağ asidi kompozisyonu ve antibakteriyel aktivitesi belirlenmiştir. Çalışmada Ross 308 damızlık etlik piliç ebeveyn hatlarından elde edilen toplam 184 adet döllü kuluçkalık yumurta dört gruba ayrılmıştır: 1) negatif kontrol, 2) pozitif kontrol (0.2 ml serum fizyolojik), 3) 3 mg/yumurta semizotu ekstraktı (SE3) ve 4) 9 mg/yumurta semizotu ekstraktı (SE9). Hazırlanan solüsyonlar kuluçkanın 18. gününde amniyon sıvısına enjekte edilmiştir. Kuluçka randımanının SE9 grubunda PK grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Semizotu ekstraktının 9 mg/yumurta düzeyinde in ovo uygulanmasının, hem günlük civcivlerde hem de etlik piliçlerde karaciğer malondialdehit düzeyini azalttığı, buna karşılık glutatyon düzeyi ve katalaz aktivitesini artırdığı tespit edilmiştir (p<0.001). Ayrıca 1–28 gün döneminde canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi SE9 grubunda diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.001). Bununla birlikte pH24 değeri bakımından PK ve SE9 grupları arasında anlamlı farklılık belirlenirken (p<0.05), et kompozisyonu, et rengi, organ ağırlıkları ve yaşama gücü bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, semizotu ekstraktının 9 mg/yumurta düzeyinde in ovo uygulanmasının etlik piliçlerde oksidatif stresi azaltarak antioksidan savunma sistemini desteklediği ve büyüme performansını iyileştirme potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.

In ovo feeding is an innovative nutritional strategy that enables the direct administration of nutrients and bioactive compounds to the developing embryo and has the potential to improve chick quality, oxidative status, immune function, and growth performance. Purslane (Portulaca oleracea) is rich in bioactive compounds such as omega-3 fatty acids, vitamins, minerals, and flavonoids, and has emerged as a potential natural feed additive in animal nutrition due to its strong antioxidant and antimicrobial properties. This study was conducted to investigate the effects of in ovo administration of purslane extract to broiler breeder eggs on hatchability characteristics, growth performance, meat quality, and oxidative stress. In addition, the phenolic constituents, fatty acid composition, and antibacterial activity of the purslane extract were determined. In the study, a total of 184 fertile hatching eggs obtained from Ross 308 broiler breeder parent stock were randomly allocated into four groups: 1) negative control, 2) positive control (0.2 ml saline), 3) 3 mg/egg purslane extract (PE3), and 4) 9 mg/egg purslane extract (PE9). On day 18 of incubation, the prepared solutions were injected into the amniotic fluid. Hatchability was significantly higher in the PE9 group compared with the PC group (p<0.05). In ovo administration of purslane extract at 9 mg/egg reduced liver malondialdehyde levels while increasing glutathione levels and catalase activity in both day-old chicks and broiler (p<0.001). In addition, body weight, body weight gain, and feed intake during the 1–28 day period were higher in the PE9 group compared with the other groups (p<0.001). However, a significant difference in pH24 was observed between the PC and PE9 groups (p<0.05), whereas no statistically significant differences were found among the groups in terms of meat composition, meat color, organ weights, or survivability (p>0.05). In conclusion, in ovo administration of purslane extract at 9 mg/egg was found to support the antioxidant defense system by reducing oxidative stress and to have the potential to improve growth performance in broiler.
investigation of the effects of purslane extract application to broiler breeder eggs by inovo feeding method on hatchability characteristics, growth performance, meat quality and oxidative stress
Keywords: Veteriner Hekimliği