Ortogonal çerçeveli betonarme binalarda kolon kırılmalarının iç kuvvetler üzerindeki etkileri - Kaya, Nilay; Gürel, M.arif; Erdoğan, A. Sayıl; Gümüşçü, Mehmet; Pekgokgoz, Recep Kadir (My University, 2006)
Bu çalışmada, patlama, araç çarpması, yetersiz veya yanlış tasarım gibi özel nedenlerle meydana gelebilecek kolon kırılmalarının ortogonal çerçeveli betonarme binaların iç kuvvetleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Hesaplar SAP2000 yapı analiz programı ile tamamen statik koşullar altında yapılmıştır. Ele alınan tipik bir çerçeveli sistemde, önce dolgu duvarsız durum için çeşitli kolon kırılma senaryoları düşünülerek sistemin iç kuvvetleri belirlenmiş ve bunlar hasarsız durumdakilerle karşılaştırılmıştır. Benzer hesaplar daha sonra yığma dolgu duvarların mevcut olması hali için yapılmıştır. Analiz sonuçları, kolon kırılmalarının etkilerinin bu kolonların üzerinde bulunduğu birbirine dik akslardaki komşu kolon ve kirişler üzerinde yoğunlaştığını göstermiştir. Ayrıca, dolgusuz çerçevelerde, kınlan kolonlara bağlı olan kirişlerin eğilme momenti kapasiteleri aşılırken, yığma dolgu duvarlı çerçevelerde duvarların sistem elemanlarına önemli desteklerinin olduğu ve kiriş kapasitelerinde aşılma olmadığı belirlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi