Metaboksitlerin Pb İzotopik Özellikleri Üzerine Bir Çalışma (Milas-Muğla-Türkiye) - Kalender, Leyla; Kara, Hatice; Akhundlu, Azar (My University, 2023)
Cevherlerin Pb izotop bileşimi, cevher kaynaklarının izini sürmek için önemli yaklaşımlardan biridir. Milas-Kozağaç-Çamlıktepe Danişment diyaspor yataklarının oluşum koşullarının belirlenmesine yönelik bu çalışma ile örneklerin Pb izotopik bileşimleri Doe ve Zartman plumbotektonik modellerine yansıtılmıştır ve sonuçlar yorumlanmıştır. 206Pb/204Pb ve 207Pb/204Pb oranına göre; üst kıtasal kabuk, alt kabuk alanına düşmektedir. Bu durum, boksit oluşumlarının bu noktalarda oluştuğuna değil, fakat hidrotermal çözeltilerin farklı kaynaklı olabileceğine işaret etmektedir. Bazı örnekler ise alt kabuk kaynaklı kirlenmenin söz konusu olduğunu göstermektedir.
Keywords: Diyaspor; Boksit; Milas (Muğla-Türkiye); Pb izotop