2654 numaralı Çarsancak nüfus defterinin transkripti ve demografik değerlendirmesi - Kaplan, Muhammed Hulusi (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu tez, Osmanlı devletinin arşiv geleneğinde korunmuş Osmanlı dönemine ait bir nüfus kayıt defteri olan Çarsancak Nüfus Kayıt Defteri No. 2654'ün tam bir transkripsiyonunu ve tarihsel değerlendirmesini sunmaktadır. Çalışma, kayıt defterinin sistematik bir transkripsiyonunu ve demografik, sosyal ve idari içeriğinin bağlamsal bir analizini sağlayarak yerel tarih, Osmanlı demografik çalışmaları ve tarihsel sosyolojiye katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Tez, nitel ve nicel inceleme yoluyla hane yapılarını, isim verme uygulamalarını, meslek dağılımını, yaş kompozisyonunu ve kayıt defterinin idari amaçlarını değerlendirmektedir. Bulgular, Nüfus Kayıt Defteri No. 2654'ün taşra Osmanlı toplumunun mikro düzeydeki gerçeklerini anlamak için birincil kaynak olarak değerini göstermektedir.

This thesis presents a full transcription and historical evaluation of the Çarsancak Population Register No. 654, an Ottoman-era population register preserved in the archival tradition of the Ottoman state. The study aims to contribute to local history, Ottoman demographic studies, and historical sociology by providing a systematic transcription of the register and a contextual analysis of its demographic, social, and administrative content. Through qualitative and quantitative examination, the thesis evaluates household structures, naming practices, occupational distribution, age composition, and administrative purposes of the register. The findings demonstrate the value of Population Register No. 654 as a primary source for understanding the micro-level realities of provincial Ottoman society.
Transcript and demographic analysis of the Çarsancak population register no. 2654
Keywords: Tarih