TOPLU KONUTLARDA FOTOVOLTAİK SİSTEM KULLANIMLARININ FARKLI İKLİM BÖLGELERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - DAĞOĞLU, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde fosil enerji kaynakları hızla tükendiği ve çevreye zarar verdiği için Mimarlık dahil tüm bilim dalları enerji tüketiminin azaltılması ve yenilenebilir tüm enerji kaynaklarının temelini oluşturan güneş enerjisinin daha aktif kullanımı için harekete geçmiştir. Binalarda güneş enerjisinden aktif olarak yararlanmada kullanılabilecek en yaygın uygulamalardan biri çatıya veya cepheye eklemeli ya da entegre edilerek güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş panelleridir. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren paneller sayesinde binaların enerji ihtiyaçları maliyetsiz ve çevreye zarar vermeden karşılanabilir. Bu çalışmada Elazığ ili iklim koşullarında bulunan Hilalkent toplu konut birimlerinin çatılarında ve cephelerinde gerçekleştirildiği varsayılan fotovoltaik (PV) sistem kurulumları ile elde edilebilecek enerji üretim miktarları yönlere göre karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca aynı toplu konut binalarının farklı iklim bölgelerinde yer alan Hatay, Sinop ve Erzurum illerinde de bulunduğu varsayılarak sistem üretim miktarları değerlendirilmiştir. Modelleme ve gölge analizleri için SketchUp programı, PV sistem enerji çıkışlarının hesaplanması için ise PVsyst 6.6.7 yazılımı kullanılmıştır. Tez çalışması yedi bölümden oluşmakta olup; Birinci bölüm olan giriş bölümünde konu ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar, çalışmanın önemi ve literatürdeki yeri belirtilmiştir. İkinci bölümde konut ve toplu konut tanımları, toplu konutların tarihsel süreci, ülkemizdeki iklim bölgeleri, iklim bölgelerine uygun tasarım kriterleri ve dünya üzerindeki toplu örneklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde güneş enerjisi, elektrik enerjisine dönüşümü ve ülkemizdeki potansiyeli açısından incelenmiştir. Dördüncü bölümde aktif güneş sistemleri, PV sistemler, sistem tasarımını etkileyen faktörler ve bina entegrasyonları incelenmiştir. Beşinci bölüm olan uygulama çalışması kısmında ise takip edilen yaklaşım, incelenecek olan toplu konuta ait yerleşim analizi, tez kapsamında modelleme aracı olarak kullanılan SketchUp ve analiz aracı olarak kullanılan PVsyst programlarının ara yüzleri, SketchUp programı ile yapılan gölge analizleri farklı iklim bölgelerinde tercih edilen iller, çalışmada yapılan kabuller ve toplu konutlara ait panel entegrasyonları incelenmiş ve görsellerle desteklenmiştir. Altıncı bölüm olan bulgular ve değerlendirme kısmında ise uygulama çalışmasında incelenecek olan Hilalkent toplu konutlarına ait tasarım parametrelerinin PVsyst programına aktarılmasıyla oluşturulan senaryolarla elde edilen hesaplamalar ile ulaşılan veriler farklı yönlere, bulundukları illere ve kullanıcı tüketimlerine göre karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. Yedinci bölüm olan sonuç ve öneriler kısmında ise elde edilen bulgular doğrultusunda toplu konut örnekleri için uygulanabilecek öneriler sunulmuştur. Anahtar kelimeler: Toplu Konut, Güneş Enerjisi, PVsyst, Elektrik Enerjisi, PV Panel

Today, because all fossil energy sources are rapidly depleted and harm the environment, all branches of science, including architecture, have taken action for the reduction of energy consumption and for the more active use of solar energy, which forms the basis of all renewable energy sources. One of the most common applications is the solar panels that can be used to actively utilize solar energy in buildings is by adding or integrating to the roof or facade and converting solar energy into electrical energy. Thanks to the panels that convert the solar energy into electrical energy, the energy needs of the buildings can be provided without cost and without harming the environment. In this study, energy production amounts that can be obtained by photovoltaic system institutions which are assumed to be carried out on the roofs and facades of Hilalkent Mass Housing units located in Elazığ climatic conditions were evaluated comparatively according to directions. In addition, assuming that the same mass housing buildings are located in different climatic zones in Hatay, Sinop and Erzurum provinces, system production quantities are evaluated. SketchUp program for modeling and shadow analysis and PVsyst 6.6.7 software for calculating photovoltaic system energy are used. Thesis study consists of seven parts; In the first section, the purpose, scope and method of the study are stated. In the second chapter, housing and mass housing definitions, historical process of mass housing, climatic zones in our country, design criteria suitable for climatic zones and examples of the world are given. In the third section, solar energy is investigated in terms of its conversion to electrical energy and its potential in our country. In the fourth section, active solar systems, photovoltaic systems, factors affecting system design and building integrations were examined. In the fifth part of the application work, followed approach, the settlement analysis of the mass housing to be examined, SketchUp used as a modeling tool in the scope of the thesis and the interfaces of the PVsyst programs used as analysis tools, shadow analysis with SketchUp program, the preferred provinces in different climate regions, acceptances made in the study and the panel integrations of mass housing were examined and supported with visuals. In the sixth chapter, findings and evaluation section, the data obtained by the scenarios created by transferring the design parameters of Hilalkent Mass Housing to the PVsyst program, which is going to be examined in the application study, are evaluated according to the direction directions, provinces and user consumption. In the seventh chapter, conclusions and recommendations are presented and suggestions are made for the examples of mass housing in accordance with the findings., Keywords: Mass Housing, Solar Energy, PVsyst, Electric Power, PV Panel
The use of photovoltaic system in mass housing evaluation of different climate regions
Keywords: Mimarlık