Sıçanlarda östrüs siklusunun farklı evrelerinde kan serumunda Vitamin-A, E, C, beta-karoten, çinko ve selenyum düzeyleri - Konar, Vahit; Çiçek, B. Muammer; Sandal, Süleyman; Halifeoğlu, İhsan (My University, 2003)
Bu çalışmada sıçanların östrüs döngüsünün farklı evrelerindeki vitamin-A, E, C ve ?-karoten ile selenyum (Se) ve çinko (Zn) düzeyleri tespit edildi. Diöstrüs (D-l), Diöstrüs-2 (D-2), Proöstrüs (P) ve Östrüs (Ö) evrelerinde vitamin A, vitamin C ve Se düzeyleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken (p>0.05), E vitamini D-2, P ve Ö evrelerinde belirgin bir değişiklik göstermektedir (p<0.05). ?-karoten düzeyleri D-2 ve P evrelerinde, Zn ise sadece D-2 evresinde istatistiksel bir değişim göstermektedir (p<0.05). Vitamin düzeylerindeki değişikliklerin steroid hormon sentezine katkıdan ziyade östrojenle birlikte antioksidan etkilerinden dolayı olduğu ifade edilebilir.
Keywords: Selenyum; E vitamini; retinol; antioksidanlar; çinko; C vitamini; askorbik asit; sıçan; kızgınlık dönemi; beta-karoten; kan serumu; A vitamini; östrojen