Ağız Sağlığı ve Beslenme Araştırmalarında Küresel Eğilimler ve Gelecek Beklentileri: Bibliyometrik Bir Analiz - Uzunoğlu, Aleyna Ayyüce; Aktaç, Şule; Bayram, Ferit; Demirel, Şeyma Nur (Marmara Üniversitesi, 2025)
[TR] Amaç: Ağız sağlığı ve beslenme arasındaki ilişki ilgi çekici bir çalışma alanı olmasının yanı sıra gelişim ve evrim gösteren bir çalışma alanıdır. Çalışmanın amacı, yazarların, dergilerin ve ülkelerin yayın ve atıf sayılarını değerlendirmek ve sunmak; sıcak konuları keşfetmek ve ağız sağlığı ve beslenme konusunda gelecekteki araştırma konularını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Ayrıntılı bir alan analizi sağlamak için bibliyometrik analiz kullanılmış olup, bibliyometrik analizler R-bibliometrix ve VOSviewer olmak üzere iki araç kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada Ocak 1948 ile Ocak 2024 tarihleri arasında yayınlanmış 4152 yayının bibliyometrik analizi yapılmıştır. Son 5 yıldaki yayınlar toplam yayınların %40,9'unu oluşturmaktadır. ABD alana en fazla katkı sağlayan ülke olarak belirlenirken, en fazla işbirliği ABD ve Birleşik Krallık arasında gözlemlenmiştir. En çok yayını olan yazar Iwasaki M. iken, en çok yerel atıf alan yazar Sheiham A.’dır. Yayın sayısı yüzün üzerinde olan dergiler BMC Oral Health, Nutrients and Community Dentistry ve Oral Epidemiology'dir. Tematik analiz dört araştırma alanı ortaya çıkarmıştır. Bunlardan biri, özellikle geriatrik bireylere odaklanarak ağız sağlığı ve beslenme durumu arasındaki karşılıklı ilişkiyi açıklayan çalışmalardır. Sonuç: Bu analiz, makale ve derlemelerin dağılımı ve eğilimlerinin ayrıntılı bir incelemesini sunmakta ve önümüzdeki yıllarda ağız sağlığı ve beslenme araştırmalarında üstel bir büyüme görüleceğini ve oral mikrobiyota ve beslenmenin takip edilecek konular arasında yer alacağını göstermektedir.

Background: The relationship between oral health and nutrition is an intriguing field of study, as well as a field of study that shows development and evolution. The purpose of this study was to evaluate and present the number of publications and citations of authors, journals, and countries, to explore hot topics prospects, and to propose future research directions on oral health and nutrition. Methods: A bibliometric analysis was performed to provide a detailed field analysis. R-bibliometrix and VOSviewer were used to conduct the bibliometric analyses. Results: This study performed a visual analysis of 4152 published documents between January 1948 and January 2024. Publications in the last 5 years accounted for 40.9% of the total publications. While the author with the most publications is Iwasaki M., the author with the most local citations is Sheiham A. Journals with over 100 publications include BMC Oral Health, Nutrients, and Community Dentistry and Oral Epidemiology. The thematic analysis revealed four areas of research. One of them is works describing the interrelationship between oral health and nutritional status, with a particular focus on geriatric individuals. Conclusions: Overall, this analysis provides a detailed review of the distribution and trends of articles and reviews, suggesting that the coming years will see an exponential growth in oral health and nutrition research.
Global Trends and Future Prospects of Oral Health and Nutrition Research: A Bibliometric Analysis
Keywords: Dentistry (Other); Diş Hekimliği (Diğer)