Üniversite Kampüsünde Farklı Mikroçevre lerde Toz Kaynaklı PAH Seviyeleri ve Maruziyet Tahmini - Civan, Mihriban Yılmaz (Fırat University, 2017)
Üniversite kampüsünde farklı özelliklere sahip toplam 11 mikroçevrede (Çevre ve Mekatronik Mühendisliği bölümünde bulunan laboratuar ve sınıflar, hukuk fakültesinde bulunan sınıflar ve kütüphane) iç ortam toz numuneleri toplanmıştır. Toplam PAH konsantrasyonu (?16PAH) 397,2 (Hukuk Sınıf-2) ila 2004 ng g-1 (Çevre Laboratuarı 2) aralığında ölçülmüştür. Diğer sınıflara gore yüksek PAH konsantrasyonu tespit edilen Çevre Mühendisliği Sınıf-1’deki kirliliğin ayakkabıya yapışan toz ile Çevre Laboaratuarı 2’den taşındığı düşünülmektedir. Bilgisayar Laboratuarında yüksek seviyede ölçülen Chr, Bap ve DahA kaynağının bilgisayarın ısınan plastik iç aksamları kaynaklı olabileceği tahmin edilmektedir. Öğrenciler üzerinde toplam maruziyetin %99,7’lik kısmı cilde adsorblanma yoluyla olurken nefes alma yoluyla oluşacak maruziyet göz ardı edilebilir düzeydedir. PAH kirleticilerinin cilde adsorblanması ile oluşabilecek fazladan kanser riski değeri 5,36×10-6 olarak tahmin edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin dört yıl boyunca PAH kirleticileri barındıran tozlara maruziyeti ile oluşabilecek fazladan kanser riskinin insan sağlığı açısından tehlike boyutunun altında olduğu tahmin edilmiştir.

A total of 11 dust samples were collected from different microenvironments (laboratories and classes in Environmental and Mechatronics Engineering departments, classes in the Faculty of Law and library) in a university campus. The total concentrations of PAHs (?16PAHs) ranged from 397.2 ng g-1 (Class-2 in the Faculty of Law) to 2,004 ng g-1 (in the Chemistry Laboratory 2 in Environmental Engineering Department). The relatively high concentrations observed in Class-1 in Environmental Engineering Department indicated that the contaminated dust adhered to footwear could be migrated to the class which is in the proximity of the Chemistry Laboratory 2. The high levels of Chr, Bap and DahA were measured in computer libraries, indicating these isomers could be emitted from the heated plastic materials in computers. Exposure to ?16PAHs through dermal contact was the dominant route for students (%99.7) while exposure by inhalation of dust contaminated with PAHs could be negligible. Considering only dermal contact, the carcinogenic risk levels of PAHs was 5.36×10-6 in the US EPA safe limit range (1×10?6 and 1×10?4 ). Hence, it was found that PAH exposure of indoor dust is below than the exposure levels harmful to human health.
Levels and Exposure Assessment to PAH in Dust in Different Microenvironment of a University Campus