LLL-VLL YÜZYILLARDA URFA (SİYASİ, FİZİKİ-İDARİ-DİNİ VE SOSYO-EKONOMİK YAPI) - YAŞAR, ŞÜKRAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
DOKTORA TEZİ ffl - VH. YÜZYILLARDA URFA Şükran YAŞAR FD3AT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANA BİLİM DALI 2003; Sayfa: XBJ+388 Seleucoses tarafindaıı kurulan Edessa (Urfa), müstakil krallık döneminden sonra üçüncü yüzyılda Roma kolonisi oldu. Doğudan batıya ve kuzeyden güneye uzanan anayolların kesişme noktasında olmasından dolayı, Ortaçağ boyunca bölgenin askerî ve ticarî en önemli şehri haline geldi. Diğer bir bakımdan Urfa, doğu ve batı küllürlerinin birbirine karıştığı çok önemli eğitim ve kültür merkeziydi. Üçüncü ve dördüncü yüzyıllarda Roma kolonisi olan Edessa (Urfa)'mn fizikî, idarî, dinî ve sosyo-ekonomik yapısı, dönemin tarihçileri tarafından ekseriyetle araştırılmıştı. Şehrin fizikî yapısı; şehir surları, içkale, idarî binalar, mahalleler, mezarlıklar vs. olarak incelendi. Dinî yapısı incelenirken özel önemlerinden dolayı Paganizm ve Hıristiyanlık iyice tetkik edildi. Yahudi ve Maniheistlere de önem ve elkinlikleri oranında değinildi. Şehrin idarî yapısı, idare birimleri, bürokrasi de araştırıldı. Şehrin sosyo-ekonomik yapısı, iktisadî hayat ve sosyal hayat olmak üzere iki başlık altında incelendi. Anahtar Kelimeler :Urfa, Edessa, Abgar, Osrhoene
Urfa lll-Vll. centuries
Keywords: Tarih; History