KAFES SİSTEMLERİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇOK AMAÇLI OPTİMİZASYONU - POLAT, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2006)
Son yıllarda, yeni teknoloji ve uygulamaların büyük bir hızla gelişmesi optimizasyonalanına da yansımıştır. Yapay zeka çalışmalarındaki gelişmeler ışığında, bilgisayarlara insanbeyni gibi düşünen algoritmaların kodlanması ile, çok karmaşık matematiksel işlemlerle ifadeedilebilen problemler, basit mantıksal yaklaşımlar ile bilgisayarlara çözdürülebilmektedir. Buyaklaşım içinde geliştirilen Genetik Algoritma optimum boyutlandırma problemlerinde sıkçakullanılmaya başlanmıştır.Genetik Algoritma; doğadaki genetik yasalarının bilgisayar ortamına uyarlanması ilegeliştirilmiş bir yöntemdir. Çok amaçlı genetik optimizasyon tekniğinin düzlem ve uzay kafessistemlerin boyutlandırılmasında kullanılabilecek alternatif bir metot olduğu belirtilmiştir.Geliştirilen yöntemin uygulanabilirliği, çözülen sayısal örneklerle gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Optimizasyon, Genetik Algoritma, Kafes Sistem,GOAL
Multi-objective optimization with genetic algorihm of truss systems
Keywords: İnşaat Mühendisliği