HAKiKAT VE MECAZ BAGLAMINDA KUR'AN'DA "ENGELLiLiK" iFADE EDEN SÖZCÜKLERiN LiNGUiSTiK ANALiZi - Kırkız, Mustafa (Fırat University, 2007)
Kur'an indiği dönemin kültürel ve edebi yapısını da gözeterek ifade tarzında kelimelerin hakiki ve mecaz! anlamlarına başvurmuştur. Bu bağlamda engellilik ifade eden summ!sağır, bukm/dilsiz, umylkör kelimelerini çoğunlukla mecaz! olmakla birlikte hakiki anlamıyla da kuii~ıştır. Ancak sadece engeiiilik ifade eden a'rac/aksak kelimesini salt hakiki anlamıyla kullanmıştır. Bu çalışmayla Kur'an'ın engeliilik ifade eden kavramlara, daha çok inkarcıların vahiy karşısındaki· çaresiz tutumlarını tasvirde başvurduğu görülmüştür. Niteklın Kur'an, inançsıziarın kutsal mesaj karŞısındaki duyarsızlıklarını, tedavi kabul etmeyen kronik eksikliklere benzetmiştir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları