KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN KEMİK DANSİTESİ ÖLÇÜM DOĞRULUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ - AKGÜL, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu tez çalışmasında mezbahaneden elde ettiğimiz taze sığır kostası üzerinde radyografi (bilgisayarlı tomografi –BT ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi-KIBT) çekerek kemik yoğunluğunu değerlendirmeyi ve elde ettiğimiz verileri mekanik ve manyetik stabilite ölçüm metodları ile karşılaştırmayı amaçladık. Kostalara toplamda 20 adet 4,1 mm çapında 10 mm uzunluğunda dental implant yerleştirildi. İmplant yerleştirmeden önce pilot frezle 10 mm uzunluğunda implant yerleri belirlendi ve bu bölgelerin 4,1 mm genişliğinde 10 mm uzunluğundaki kemik alanının yoğunluğu BT ve KIBT ile HU (Hounsfield Unit) birimlerinde ölçümleri yapıldı. Daha sonra standart frezleme protokolü sonrası implant yuvaları oluşturuldu ve fizyodispenser eşliğinde implantlar yerleştirildi. Primer stabilite mekanik ölçümleri olan yerleştirme ve söküm torkları sayısal değerler olarak kaydedildi. Ardından osstell cihazı ile RFA değerleri ölçüldü. İstatiksel olarak HU değerleri, mekanik ve manyetik primer stabilite ölçümleri arasındaki korelasyon değerlendirildi. Sonuç olarak, taze sığır kostasında konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve tıbbi bilgisayarlı tomografinin kemik yoğunluğu ölçümü arasındaki ilişkiyi değerlendirdik ve istatiksel olarak aralarında anlamlı bir ilişki bulamadık. Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, yerleştirme torku, osstell RFA, bilgisayarlı tomgrafi, Hounsfield Unit.

In this thesis, we aimed to evaluate the bone density by radiography (computerized tomography-CT and cone-beam computed tomography-CBCT) on the fresh beef ribs we obtained from the slaughterhouse and to compare the data we obtained with mechanical and magnetic stability measurement methods. A total of 20 dental implants with a diameter of 4.1 mm and a length of 10 mm were placed on the ribs. Before placing the implant, 10 mm long implant sites were determined with a pilot drill, and the density of the 4.1 mm wide 10 mm long bone area of these regions was measured in HU (Hounsfield Unit) units with CT and CBCT. Then, after the standard milling protocol, the implant sockets were created and the implants were placed with a physiodispenser. Insertion and removal torques, which are mechanical measurements of primary stability, were recorded as numerical values. Then, RFA values were measured with an osstell device. Statistically, the correlation between HU values and mechanical and magnetic primary stability measurements was evaluated. In conclusion, we evaluated the relationship between cone beam computed tomography and medical computed tomography bone density measurement in fresh beef ribs, and we could not find a statistically significant relationship between them. Keywords: Cone beam computed tomography, insertion torque, osstell RFA, computed tomography, Hounsfield Unit.
Evaluation of bone density measurement accuracy of cone beam computer tomography
Keywords: Diş Hekimliği