ACİL SERVİSE BAŞVURAN İSKEMİK VE HEMORAJİK SEREBROVASKÜLER HASTALARDA ORTALAMA ERİTROSİT VOLÜMÜ, ORTALAMA TROMBOSİT VOLÜMÜ VE SOLUBLE CD 40 LİGAND DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - CANPOLAT, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2016)
Serebrovasküler hastalıklar (SVH), dünyada ölümün ve işgücü kaybının önde gelen nedenlerindendir. İnme tanısında ve prognoz tayininde görüntüleme yöntemlerinin yanısıra her geçen gün yenisi eklenen biyokimyasal belirteçlerinde klinik önemi artmaktadır. Çalışmamızda iskemik ve hemorajik SVH'larda soluble-CD40 ligand, ortalama trombosit hacmi (MPV) ve ortalama ritrosit hacmi (MCV) düzeylerini tespit ve bunların prognoz ve mortalite ile ilişkisinin tespit edilmesi amaçlandı. Çalışmaya 100 iskemik ve 80 hemorajik SVH hasta ve 50 sağlıklı gönüllü kontrol grubundan oluşan 230 birey dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 67,7±13,5 /yıl olup %50,6'sı erkek (n=91) idi. Soluble CD40 Ligand ve MCV açısından hasta grupları ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark yoktu. Ortalama trombosit hacmi iskemik inmeli hastalarda (9±0,9 fl) (p: 0,000 ) ve hemorajik inmeli hastalarda (8,8±1,2 fl) (p: 0,009) kontrol grubuna (8,3±0,8 fl) göre anlamlı oranda yüksekti. Serebrovasküler hastalık geçiren hastaların %22,2'si (n=40) exitus oldu. Exitus olanlarda soluble CD40 Ligand değerlerinin (3,56 ± 2,11 ng\ml), yaşayan hastaların soluble CD40 Ligand değerine (5,01± 4,03 ng\ml ) göre anlamlı oranda azaldığı (p=0,003) tespit edildi. Sonuç olarak çalışmamızda MPV'nin kontrol grubuna göre daha yüksek olsa da MPV ve MCV'nin yaşayan ve exitus olan hastalarda anlamlı oranda değişmediği, fakat hastaneye başvuru sırasında ölçülen soluble CD40 Ligand seviyesinin exitus olan hastalarda anlamlı olarak düşük olduğu tespit edildi. . Anahtar kelimeler: Serebrovasküler hastalık, ortalama eritrosit volümü, ortalama trombosit volümü, soluble CD40 Ligand

Cerebrovascular diseases (CVD) are most prevalent reason for mortality, and loss of labor in the world. The clinical importance of biochemical indicators, as well as imaging methods in diagnosis and indication of prognosis of CVD increase continuously. The objective of the present study is to identify soluble-CD40 ligand, mean platelet volüme (MPV), and mean corpuscular volüme (MCV) levels in ischemic and hemorrhagic CVD, and to determine the relationship between these parameters and prognosis and mortality. 100 ischemic and 80 hemorrhagic CVD patients and a control group of 50 healthy volunteers, a total of 230 individuals were included in the study. Mean age of patients included in the study was 67,7±13,5 and 50.6%(n=91) were males. It was determined that there was no significant difference between patient and control groups on sCD40L and MCV levels, however levels for patients with ischemic CVD (9±0,9fl) (p:0,000) and hemorrhagic CVD (8,8±1,2 fl) were significantly higher than the control group (8,3±0,8fl). The rate of exitus among SVH patients was 22.2%(n=40). It was determined that sCD40L levels for exitus patients (3,56 ± 2,11 ng\ml) significantly decreased when compared to sCD40L levels for living patients (5,01± 4,03 ng\ml) (p=0,003). As a result, the findings of the study determined that, albeit the serum MPV levels were higher when compared to control group, MPV and MCV levels did not differ significantly among the living and exitus patients, however sCD40L levels were significantly lower in exitus patients. Keywords: Cerebrovascular disease, mean platelet volume, mean corpuscular volume, soluble CD40 ligand.
Mean corpuscular volume, mean platelet volume and serum level of the soluble CD 40 ligand in patients with ischemic and hemorrhagic cerebrovascular disease
Keywords: İlk ve Acil Yardım