Ulusal ve Uluslararası Perspektiften Rekreasyon Ekonomisi: Ekonomik Katkılar ve Sürdürülebilirlik Açısından Kapsayıcı Bir Derleme - Çetinkaya, Ahmet Furkan; Kırtepe, Abdurrahman (METİN YAMAN, 2026)
Bu çalışma, rekreasyon ekonomisi kavramı çerçevesinde, rekreasyon hizmetlerinin ekonomik etkilerini yerel, kentsel, ulusal ve uluslararası düzeyde değerlendirmeyi ve bu hizmetlerin ekonomik katkısı ile sürdürülebilirlik boyutunu çok yönlü bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden belgesel tarama yöntemi kullanılmış, bu kapsamda 23 çalışma incelenmiş ve bunlardan 17’sinden yararlanılmıştır. İncelenen çalışmalardan yalnızca biri ulusal, geri kalanlar uluslararası kaynaklardır. İlgili alanda çok kısıtlı çalışma bulunması ve alanda yapılan ilk detaylı çalışma olması nedeniyle, çalışmanın literatüre önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. İlgili çalışmalar incelenmiş, rekreasyon ekonomisinin ABD, Japonya, Güney Kore, Çin, Hindistan, Brezilya, Kanada, Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye’deki durumunu karşılaştırmalı bir perspektifle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, sektörün yalnızca ekonomik katkılar sağlamakla kalmayıp, istihdam yaratma, toplumsal refahı artırma ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleme gibi çok boyutlu işlevler üstlendiğini göstermektedir. Bu bağlamda, rekreasyon ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin sağlanabilmesi için ekonomik performansın yanı sıra çevresel sürdürülebilirlik, kültürel çeşitlilik ve toplumsal fayda gibi unsurların bütüncül bir yaklaşımla ele alınması önem taşımaktadır. Gelecek araştırmaların, pandemi sonrası dönüşümlerin uzun dönemli etkilerini, spor ve rekreasyon turizminin yerel ekonomi üzerindeki çarpan etkilerini ve doğal kaynak yönetim stratejilerinin sektör performansına katkılarını incelemesi teşvik edilebilir.
Recreation Economy From A National And International Perspective: A Comprehensive Compilation In Terms Of Economic Contributions And Sustainability
Keywords: Rekreasyon; ekonomi; rekreasyon ekonomisi