Bir koyunda deneysel serebrokortikal nekroz olgusu - Gül, Yusuf; Dabak, Murat; Öztürk, Gülçin (My University, 1996)
Bu çalışma, transkelolaz testinin kontrolü için deneysel Serebrokortikal nekroz (CCN) oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yaklaşık 1 yaşında Akkaraman x Morkaraman melezi iki koyun kullanılmıştır. Biri kontrol olarak bırakılmış, diğer koyuna günde 2x440 mg/kg canlı ağırlık dozunda 44 gün süreyle p.o. Amprolium verilmiştir. Sistematik olarak klinik muayeneleri yapılan koyunlardan v.jugularis'ten transketolaz enzim aktivitesinin (TPP etkisi) belirlenmesi için kan örnekleri alınmış, bu uygulamalar birer haftalık aralıklarla çalışma sonuna kadar tekrarlanmıştır. CCN'nin karakterislik sinirsel semptomlarının görülmesinden sonra hayvanlar kestirilmiş ve otopsileri yapılmıştır.
Keywords: Olgu sunumları; köpek; köpek hastalıkları; yemek borusu hastalıkları; doğumsal anomaliler; tıkanma