ÜTOPYA VE DİSTOPYALARDA DİN VE AHLAK - AYHAN, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışma ütopya ve distopyalarda yer alan din ve ahlak unsurlarını konu edinmiştir. Ütopya türünde Devlet, Utopia, Medinetü'l Fazıla, Güneş Ülkesi, distopya türünde ise 1984 ve Cesur Yeni Dünya eserleri incelenmiştir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünü kavramsal çerçeve oluşturmaktadır. Bu bölümde öncelikle ütopya ve distopya kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci ve üçüncü bölümde ise söz konusu eserler belirlenen çerçeve içerisinde incelenmiştir. Sonuç olarak bu eserlerde din ve ahlak unsurlarına farklı düzeylerde ve çeşitli biçimlerde yer verildiği tespit edilmiştir. Ütopya ve distopyalarda din ve ahlaka farklı anlamlar yüklenmiş; ütopyalarda din ve ahlak birleştirici bir unsur olarak karşımıza çıkarken, distopyalarda din ve ahlak geleneksel anlamından uzaklaşmıştır.

This study deals with the elements of religion and morality in utopias and dystopias. The works of State, Utopia, Medinetü'l Fazıla, Land of the Sun in the utopia genre, 1984 and Brave New World in the dystopia genre were examined. The first part of this study, which consists of three parts, is the conceptual framework. In this section, primarily the concepts of utopia and dystopia are emphasized. In the second and third sections, the works in question were examined within the determined framework. As a result, it has been determined that the elements of religion and morality are included in these works at different levels and in various forms. In utopias and dystopias, different meanings are attributed to religion and morality; While religion and morality appear as a unifying element in utopias, religion and morality have moved away from their traditional meanings in dystopias.
Religion and morality in ütopias and dystopias
Keywords: Felsefe