İSRAİL DEVLETİNİN KURULUŞU VE TÜRK BASININA YANSIMALARI - Murat, Turgay (My University, 2019)
Avrupa’da Yahudi aleyhtarlığı ve Yahudi milliyetçiliğinin etkisiyle başlayan, Filistin’de bir YahudiDevleti kurma fikri, Siyonizm olarak ifade edilmiş ve Yahudiler bu amaçlarını gerçekleştirmek için hareketegeçmişlerdir. İlk olarak Osmanlı nezdinde girişimlerde bulunan Yahudiler istedikleri sonucu alamayıncaBirinci Dünya Savaşı sırasında 1917 yılında Balfour Deklerasyonu ile İngilizlerden Filistin’de yurt edinmesözü almışlardır. Yahudiler, Savaş’tan sonra bölgenin İngiliz mandasına verilmesi ile Filistin’e yerleşmefaaliyetlerini yoğunlaştırmışlardır. Bu durum Araplar tarafından tepkiyle karşılanmış ve çatışmalar başlamıştır.II. Dünya Savaşı’ndan sonra ise İngiltere’nin bölgedeki manda idaresine son vermesiyle Yahudiler 1948’deİsrail Devleti’ni kurduklarını ilan etmişlerdir. Bölgedeki bu süreç tüm dünyada olduğu gibi Türk basınıtarafından da yakından takip edilmiştir. Biz bu çalışmamızda öncelikle Yahudilerin Filistin’de devlet kurmasürecini inceleyerek, İsrail Devleti’nin kuruluşu, Türk basınına yansıması ve bu süreçte Türkiye’nin olaylarabakış açısını dönemin gazetelerinin önemli kalemlerinin yazılarıyla vermeye çalışacağız.
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler; Asya Çalışmaları; Uluslararası İlişkiler