Diyabetik Olan ve Olmayan Katarakt Hastalarında Fakoemülsifikasyon Sonrası Serum ve Hümör Aközde Elabela, Apelin-13 ve Nitrik Oksit Düzeylerinin Değerlendirilmesi - Oruç, Yavuz; Aydin, Suna; Yardim, Meltem (My University, 2020)
Amaç: Diabetes mellitus olan katarakt ve diyabetik olmayan katarakt hastaları arasında hümör aközde ve eş zamanlı venöz kan serumunda Elabela, Apelin-13 ve nitrik oksit düzeylerini karşılaştırmak.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya fakoemülsifikasyon yöntemi ile katarakt cerrahisi uygulanan, tek gözde katarakt ve diabetes mellitus olan(Diabetes mellitus+C) n=22; tek gözde kataraktı olup, diabetes mellitusu olmayan (C) n=22; toplam 44 katılımcı dahil edildi. Serum vehümör aközde elabela, apelin ve nitrik oksit düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü.Bulgular: Hem hümör aközde hem de serumda ölçülen parametrelerden sadece nitrik oksit düzeyi hümör aközde diyabetik katarakt grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek idi (p<0,05). Diğer parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı.Sonuç: Diabetes mellituslu hastalarda hem aköz hömörde hem de serumda nitrik oksit düzeyleri yüksek tespit edilmiştir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Kimya; Tıbbi; Göz Hastalıkları; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji