21. YÜZYIL BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BAZI BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - YAVAŞ, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2021)
21. yüzyıl becerileri, bireyin hayatının her alanında gerekli olan yeterlilik ve yetkinlikleri içermesi nedeniyle öğrenciler için kazandırılması ve geliştirilmesi önem arz eden becerilerdir. Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin 21. yy becerilerini geliştireceği düşünülen işbirlikli öğrenme ve çoklu zekâ kuramı ilkelerine uygun bir model sunmak ve modelin bu beceriler üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmada, geliştirilen modelin ortaokul öğrencilerinin 21. yy becerileri, bilimsel yaratıcılık, eleştirel düşünme, girişimcilik ve fen ve teknolojiye yönelik tutumları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Mevcut öğretim sürecini geliştirme amacı taşıyan araştırma, eylem araştırması biçiminde desenlenmiştir. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Elazığ ilinin Kovancılar ilçesinde bulunan Bayramyazı Ortaokulu'ndaki 6. ve 7. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler ile yürütülen çalışmaya 6.sınıftan 9 erkek, 12 kız öğrenci, 7. Sınıftan ise 5 erkek 10 kız öğrenci olmak üzere toplam 36 öğrenci katılmıştır. 6 haftalık bir süreçte yapılan araştırmada, hem nicel veriler hem de nitel veriler toplanmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak; 21. Yüzyıl Beceri Testi, Bilimsel Yaratıcılık Testi, Eleştirel Düşünme Testi, Fen Tabanlı Girişimcilik Testi ve Fen ve Teknolojiye Yönelik Tutum Testi kullanılmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış mülakat soruları ve öğrenci günlüklerinden oluşmaktadır. Nicel verilerin analizi SPSS 23 paket programı ile yapılmış, nitel verilerin analizi ise betimsel ve içerik analizinden yararlanılarak yapılmıştır. Wilcoxon işaretli sıralar testi ile yapılan nicel veri analizi sonuçlarına göre 6. ve 7. Sınıf öğrencilerine uygulanan öğrenme modelinin, öğrencilerin 21. yy becerilerini geliştirmede etkili olduğu görülmüştür. Gerçekleştirilen uygulama, 6. ve 7. Sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık becerilerine katkı sağlamıştır. 6. Sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerine istatistiksel olarak etkisi olmamış, 7. Sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin gelişimine ise katkı sağlamıştır. 6. Sınıf öğrencilerinin girişimcilik becerilerinde gelişme görülmezken 7. Sınıf öğrencilerinin girişimcilik becerilerini geliştirmede etkili olmuştur. 6. Sınıf öğrencilerinin fene yönelik tutumuna katkı sağlamış ancak 7. Sınıf öğrencilerinin fene yönelik tutumlarını geliştirmede etkili olmamıştır. Nitel veri analizi sonuçlarına göre öğrenciler, uygulanan modeli eğlenceli bulduğunu, sevdiğini ve grup çalışmalarını faydalı bulduklarını ifade etmişlerdir. Yapılan çalışmalar neticesinde, 21. yy becerilerini geliştirmesi amaçlanan işbirlikli çoklu zekâ modelinin, ortaokul öğrencilerinin bazı becerilerini geliştirmede genel olarak etkili olduğu ve öğretim sürecinde bu tür uygulamalara yer verilmesinin önemli ve gerekli olduğu anlaşılmaktadır.

21st-century skills are essential for students to learn as these skills bear the qualifications and competencies that an individual needs in every aspect of life. The purpose of this study is to design a model, ain accordance with the principles of cooperative learning and multiple intelligence theory, in which secondary school students' are expected to improve their 21st-century skills and to investigate the effectiveness of the model on these skills. Thus, this study explored the attitudes of secondary school students' 21st-century skills, scientific creativity, critical thinking, entrepreneurship and science and technology. This study was designed as action research because it aimed to improve available teaching processes. In the 2019-2020 academic year, nine male and 12 female 6th-grade students, and five male and 10 female 7th-grade students from Bayramyazı Secondary School in Kovancılar, Elazığ participated in this study. The total number of participants was 36. The duration of this study was 6 weeks. Both quantitative and qualitative data were collected. The quantitative data was collected through the 21st Century Skills Test, Scientific Creativity Test, Critical Thinking Test, Science Education Entrepreneurship Test, and Science and Technology Attitude Test. The qualitative data was collected through semi-structured interviews and students' diaries. While quantitative data analysis was conducted with the utilization of SPSS 23, qualitative data was analyzed through descriptive and content analysis methods. According to Wilcoxon signed-row test results, the designed learning model contributed to 6th- and 7th-grade students' 21st-century skill improvement. The application has contributed to the scientific creativity skills of the 6th and 7th grade students. It did not statistically affect the critical thinking skills of 6th grade students, but contributed to the development of 7th grade students' critical thinking skills. While there was no improvement in the entrepreneurship skills of the 6th grade students, it was effective in improving the entrepreneurship skills of the 7th grade students. It contributed to the attitudes of 6th grade students towards science, but it was not effective in improving 7th grade students' attitudes towards science. On the other hand, qualitative data analysis revealed that the participants liked the model, considered it enjoyable, and benefitted from the group work. In conclusion, collaborative multiple intelligence cycle model, which aimed to improve students' 21st-century skills, was effective is generally effective in improving some skills of secondary school students and implementing such a model during learning processes was important and necessary.
The effect of a model suggestion for the development of 21st century skills on some skills of secondary school students
Keywords: Eğitim ve Öğretim